Prozor u svijet

 • Burma VJ: istiniti "triler" o strahotama burmanske stvarnosti

  Burma VJ: istiniti "triler" o strahotama burmanske stvarnosti

  Burmanski video-reporteri: izvještavanje iz zatvorene zemlje (Burma VJ: Reporting From a Closed Country, 2008), nagrađivani dokumentarni film danskog redatelja Andersa Østergaarda , ovogodišnji kandidat za Oscara u kategoriji dokumentaraca, prikazan je 4. veljače u KIC-u u (...)

 • Naomi Wolf, romantična revolucionarka u salonskim cipelama

  Naomi Wolf, romantična revolucionarka u salonskim cipelama

  Naomi Wolf, liberalna feministica, socijalna aktivistica i politička konzultantica, početkom devedesetih objavila je svoje do sada najradikalnije djelo "Mit o ljepoti", kojim je postigla svjetsku slavu. Taj bestseler vinuo ju je u orbitu feminističkih teoretičarki, a poslije je (...)

 • Slika žene u talijanskim medijima

  Slika žene u talijanskim medijima

  Potaknuta sveprisutnim i sveobuhvatnim prevođenjem s talijanskog jezika, ili drugim riječima, spremanjem završnih ispita i privođenjem kraju studija istog, u trenucima slobodnog vremena popratim tu i tamo neki od programa talijanskih televizija.

 • Zimbabwe izviždan zbog provođenja "seksualnoga terora"

  Zimbabwe izviždan zbog provođenja "seksualnoga terora"

  Prevela Ivana Turudić Vladajuća stranka u Zimbabweu optužena je za "raširenu i sustavnu kampanju silovanja i seksualnog terora" usmjerenoga ka zastrašivanju protivnika i glasača u izmučenoj afričkoj naciji, a prema novome izvješću izdanome ovdje.

 • Tragedija u Fort Hoodu: Što muslimanke zapravo misle

  Prevela Dea Ajduković Njujorška premijera filma Unutar Islama: Što zapravo misli milijarda muslimana ( Inside Islam: What a Billion Muslims Really Think ) , dokumentarca utemeljenog na prvom svjetskom istraživanju stavova muslimana diljem svijeta, počela je (...)

 • "Manje se osjećam ženom"

  U najtamnijem kutu sobe, uz žamor dvanaest ženskih glasova, sjedi Ghati Chacha (pseudonim) i jedva je se može čuti. Doji svoje novorođenče dok tiho govori o tome kako je odbila genitalno sakaćenje. "Odbila sam jer je (bivši) predsjednik Mkapa zabranio sakaćenje u Tanzaniji" , kaže.

 • Sjećamo se Anne Lindh

  Sjećamo se Anne Lindh

  Augustin Palokaj dopisnik je "Jutarnjeg lista" iz Bruxellesa Tekst je preuzet iz časopisa Civilno društvo koje izdaje Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva U rujnu 2003., dok se razmišljalo o žrtvama terorističkog napada u New Yorku i Washingtonu 11. (...)

 • Isprika steriliziranim Romkinjama - red je na Slovačkoj

  Isprika steriliziranim Romkinjama - red je na Slovačkoj

  Prevela Dajana Barišić Češka vlada izdala je krajem studenog javno priopćenje kojim izražavaju žaljenje zbog toga što su Romkinje u prošlosti sterilizirane bez njihove pune suglasnosti i priopćila da su sastavljene zaštitne mjere kako bi se osiguralo da se nešto slično ne dogodi u (...)

 • Afrika - Jaka na političkom osnaživanju, slaba u obrazovanju

  Afrika - Jaka na političkom osnaživanju, slaba u obrazovanju

  Prevela Matija Matea Stojić "Jasno je da postoje velike razlike unutar Sub-Saharske Afrike, ali sve u svemu regija napreduje izrazito dobro što se tiče političkiog osnaživanja ' ', kaže Saddia Zahidi , ko-autorica 'Global Gender Gap' izvještaja (GGG izvještaj) (...)

 • INDIJA: Žene kao hinduističke svećenice

  INDIJA: Žene kao hinduističke svećenice

  Prevela Ana Begić Ne bi li pobijedile ortodoksne i netolerantne muške hinduističke svećenike, žene u državi Maharashtra, u zapadnoj Indiji, oživjele su Vedsku tradiciju i postale svećenice. Oko 700 žena, od kojih je većina iz grada Pune, metropole 164 km južno od (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM