Prozor u svijet

 • Kada počinje život, a kada život postaje ljudsko biće?

  Iako službeno još nije u proceduri, zakon o abortusu već je postao vruća politička tema. Triger je bio zakon o potpomognutoj, ili umjetnoj oplodnji, čiji službeni naziv glasi Zakon o medicinskoj oplodnji. Dok svi evropski zakoni u nazivu sadrže sintagmu "medicinski potpomognuta oplodnja" (...)

 • Estonija: Muškarcu je sada mjesto u kući

  Estonija: Muškarcu je sada mjesto u kući

  Prevela Lucija Žigrović Prosječnom Estoncu nije uvijek zabavno biti muškom kućanicom (zanimljivo je da uopće nemamo riječ za osobu koja radi u kući u muškom rodu, op.ur.). Ekonomska kriza, koja je najviše zahvatila tradicionalno muška zanimanja, dovela je do redefiniranja uloga (...)

 • Japan: Uhvatiti se u koštac s rodnom ravnopravnošću

  Japan: Uhvatiti se u koštac s rodnom ravnopravnošću

  Prevela Bernarda Lusch Nova japanska ministrica pravosuđa obećala je da će se ozbiljno pozabaviti rodnom ravnopravnošću. Ministrica Keiko Chiba izjavila je krajem rujna da već sljedeće godine namjerava predložiti donošenje zakona koji će omogućiti ženama i (...)

 • Žene na prvoj liniji zaštite okoliša

  Žene na prvoj liniji zaštite okoliša

  Pripremila Ksenija Grabar Od 20-26. rujna u New Yorku održan je UN-ov sastanak na vrhu o klimatskim promjenama. Ženski glasovi na sastanku duboko su podzastupljeni, zaključili su međunarodni lideric/ice iz civilnog društva.

 • Kako klimatske promjene utječu na žene?

  Kako klimatske promjene utječu na žene?

  Prevela Diana Adžić Komentari na analize klimatskih promjena obično su slijepi na spolne razlike. A opet, žene, kojima je priznata produktivna i reproduktivna uloga u obiteljima i zajednicama, često podnose najveći teret utjecaja klimatskih promjena.

 • Žene u talijanskoj politici

  Prevela Dea Ajduković Zašto ima tako malo žena u talijanskoj politici? Četiri ministrice od ukupno 21 ministarstva; 193 parlamentarke od 952; niti jednu stranku ne vodi žena. "Feministički pokret je u Italiji bio jak...

 • Prvi izbori sa ženskim pravom glasa

  Prvi izbori sa ženskim pravom glasa

  Prevela Adrijana Baus U travnju će 2010. godine narod Južnoga Sudana glasovati na općim izborima, i po prvi će puta južnosudanske žene moći sudjelovati. Od potpisivanja Općega mirovnog sporazuma iz 2005. godine, kojim je završio 21-ogodišnji građanski rat na jugu, (...)

 • Mary Wollstonecraft

  Mary Wollstonecraft

  Rani počeci Mary Wollstonecraft, englesko-irska feministkinja, intelektualka i spisateljica, napisala je nekoliko romana, eseja i dječjih knjiga, a najpoznatija je po djelima: Obrana ljudskih prava (1790.), kritici pamfleta Edmunda Burkea o Francuskoj revoluciji i djelu (...)

 • Lobiranje za rodno osjetljiv Ustav

  Lobiranje za rodno osjetljiv Ustav

  Prevela Bernarda Lusch Posljednji zimbabveanski proces ustavne reforme stvorio je veliko zanimanje među aktivistima/icama koji se zalažu za zaštitu ženskih prava. Rane naznake govore da nacrt novog Ustava neće imati za prioritet ispravljanje zakonske, društvene i (...)

 • Horor se nastavlja

  Nakon ljetne pauze nastavlja se velika poljska debata o zakonskom rješavanju pitanja o medicinski potpomognutoj oplodnji. I prije godišnjih odmora biskupi su krenuli u ofenzivu protiv liberalnijih projekata novog zakona, na veliko zgražanje ženskih organizacija i svih onih koji drže do (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM