Prozor u svijet

 • Nepravda na svakom koraku

  Nepravda na svakom koraku

  Transrodne osobe žive s metom na svojim leđima. Svatko tko zaniječe ovu činjenicu – koju je teško prihvatiti u svjetlu nedavne pobjedne bračne jednakosti i "ne pitaj- ne govori" prakse za osobe lezbijske, gay i biseksualne orjentacije – trebao bi se probuditi.

 • Hoće li žene srušiti Berlusconija?

  Hoće li žene srušiti Berlusconija?

  Kad je već cijeli svijet navikao da se premijer Italije Silvio Berlusconi ponaša kao klaun, kad je postao predmet opće sprdnje, a Italija primjer nemoći građana i političkih partija u opoziciji da s tim klaunom i njegovom politikom izađu na kraj, našao se ipak netko tko je rekao: dosta! Bile su (...)

 • 40 godina ženskog prava na glas

  40 godina ženskog prava na glas

  Švicarska ovih dana slavi 40. godišnjicu ostvarivanja glasačkog prava za žene. Iako je u većini europskih zemalja širenje glasačkog prava na žene ostvareno u razdoblju između I. i II. svjetskog rata, Švicarska je to pravo ostvarila tek 7. veljače 1971. godine.

 • Zviždačica: UN-ove snage zataškavaju trgovinu ženama

  Zviždačica: UN-ove snage zataškavaju trgovinu ženama

  Policajka i majka troje djece, Kathryn Bolkovac, nadala se novom početku kada se prijavila za služenje u mirovnima snagama UN-a u Bosni. No kada je počela istraživati trgovinu mladim djevojkama koje su uvučene u prostituciju svi dokazi upućivali su na njene kolege.

 • PROSVJEDI U EGIPTU - ŽENE U FOKUSU

  PROSVJEDI U EGIPTU - ŽENE U FOKUSU

  Leil Zahra Mortada pokrenula je Facebook stranicu Žene Egipta ( Woman of Egypt) kao odgovor za sve one koji postavljaju pitanja gdje su žene u aktualnim društvenim previranjima u Egiptu. U međunarodnom tisku i medijima gotovo da nema ni riječi o ženama u prosvjedima, kako u (...)

 • Spolnost, reproduktivno zdravlje i prava adolescenata u srednjoj i istočnoj Europi te balkanskim državama

  Spolnost, reproduktivno zdravlje i prava adolescenata u srednjoj i istočnoj Europi te balkanskim državama

  Prevela Nada Kujundžić Izvještaj "Spolnost, reproduktivno zdravlje i prava adolescenata u srednjoj i istočnoj Europi te balkanskim državama" predstavljen je sredinom siječnja u Europskom parlamentu . Izvještaj je rezultat suradnje niza udruga koje djeluju unutar (...)

 • I žene imaju ljudska prava

  I žene imaju ljudska prava

  Prevela Jadranka Musa Međunarodni kazneni sud , prvi stalni sud osnovan s ciljem da procesuira pojedince zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti otvorio je svoja vrata 2002. godine. Pet godina ranije, ljudi koji su se bavili ženskim pokretom na globalnoj (...)

 • Izvješće o ravnopravnosti žena i muškaraca u Europskoj uniji

  Izvješće o ravnopravnosti žena i muškaraca u Europskoj uniji

  Prevela i prilagodila Davorka Turk U izvješću Komisije Vijeću i Europskom parlamentu te izvješću Odbora za ženska prava i rodnu jednakost Europskog parlamenta o ravnopravnosti žena i muškaraca u Europskoj uniji 2010., ističe se kako, uz pozitivan trend ka rodno ravnopravnijem društvu i (...)

 • Teška borba za prava osoba s invaliditetom

  Teška borba za prava osoba s invaliditetom

  Prevela Nada Kujundžić Prava osoba s invaliditetom su ljudska prava U sklopu petog međunarodnog znanstvenog skupa koji se bavi temama ženskog vodstva i invaliditeta ( Women´s Institute on Leadership and Disability, skrać.

 • Žene i Crkva

  Žene i Crkva

  Kakav je položaj žene u sklopu vjerskih zajednica, poglavito Katoličke crkve, u suvremenom hrvatskom društvu? Za dva desetljeća razvoja demokracije na prste se mogu izbrojati tribine, knjige ili aktivnosti posvećene toj temi. Na okruglom stolu početkom prve dekade ovog stoljeća bilo je otužno (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM