Prozor u svijet

 • Spolnost, reproduktivno zdravlje i prava adolescenata u srednjoj i istočnoj Europi te balkanskim državama

  Spolnost, reproduktivno zdravlje i prava adolescenata u srednjoj i istočnoj Europi te balkanskim državama

  Prevela Nada Kujundžić Izvještaj "Spolnost, reproduktivno zdravlje i prava adolescenata u srednjoj i istočnoj Europi te balkanskim državama" predstavljen je sredinom siječnja u Europskom parlamentu . Izvještaj je rezultat suradnje niza udruga koje djeluju unutar (...)

 • I žene imaju ljudska prava

  I žene imaju ljudska prava

  Prevela Jadranka Musa Međunarodni kazneni sud , prvi stalni sud osnovan s ciljem da procesuira pojedince zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti otvorio je svoja vrata 2002. godine. Pet godina ranije, ljudi koji su se bavili ženskim pokretom na globalnoj (...)

 • Izvješće o ravnopravnosti žena i muškaraca u Europskoj uniji

  Izvješće o ravnopravnosti žena i muškaraca u Europskoj uniji

  Prevela i prilagodila Davorka Turk U izvješću Komisije Vijeću i Europskom parlamentu te izvješću Odbora za ženska prava i rodnu jednakost Europskog parlamenta o ravnopravnosti žena i muškaraca u Europskoj uniji 2010., ističe se kako, uz pozitivan trend ka rodno ravnopravnijem društvu i (...)

 • Teška borba za prava osoba s invaliditetom

  Teška borba za prava osoba s invaliditetom

  Prevela Nada Kujundžić Prava osoba s invaliditetom su ljudska prava U sklopu petog međunarodnog znanstvenog skupa koji se bavi temama ženskog vodstva i invaliditeta ( Women´s Institute on Leadership and Disability, skrać.

 • Žene i Crkva

  Žene i Crkva

  Kakav je položaj žene u sklopu vjerskih zajednica, poglavito Katoličke crkve, u suvremenom hrvatskom društvu? Za dva desetljeća razvoja demokracije na prste se mogu izbrojati tribine, knjige ili aktivnosti posvećene toj temi. Na okruglom stolu početkom prve dekade ovog stoljeća bilo je otužno (...)

 • Borba protiv kriminala ili kršenje ljudskih prava?

  Borba protiv kriminala ili kršenje ljudskih prava?

  Posljednjih se dana u Švicarskoj o ničemu toliko ne govori i piše koliko o novoj inicijativi pokrenutoj od strane švicarske vodeće stranke SVP. Godinu dana nakon inicijative koju je SVP pokrenuo protiv izgradnje minareta u Švicarskoj, ova stranka donosi novi prijedlog: automatska deportacija (...)

 • Generacija sextinga

  Generacija sextinga

  Prevela Nada Kujundžić Jane*, tinejdžerka iz New Jerseya, zna da je postavljanje golišavih fotografija na Facebook nedolično. Zna da je takvo ponašanje može dovesti u neprilike te izavati brojne neugodnosti njenoj obitelji ili njoj osobno.

 • Politika Don't Ask Don't Tell teže pogađa žene

  Politika Don't Ask Don't Tell teže pogađa žene

  Prevela Nada Kujundžić Problem seksualnog zlostavljanja žena u vojsci predstavlja tek jednu od zapreka s kojima su suočene žene koje su odlučile služiti i žrtvovati se za svoju zemlju. Kontroverzna politika ´ Don´t Ask Don´t Tell ´ (doslovno ´Ne pitaj, ne (...)

 • Izborna farsa i kršenje ljudskih prava

  Izborna farsa i kršenje ljudskih prava

  U nedjelju 07. studenog 2010. godine održani su prvi parlamentarni izbori u Burmi (odnosno Mianmaru, kako ju je 1989. preimenovala vojna hunta generala Saw Maungoma). Cijeli svijet je ove izbore ocjenio sramotnima, a prozvani su i "generalskim izborima".

 • Na braniku tradicionalnih islamskih odnosa

  Na braniku tradicionalnih islamskih odnosa

  Zahra Rahbar Nia, iranska umjetnica koja trenutno obnaša dužnost dekanice Fakulteta za umjetnost pri ženskom sveučilištu u Teheranu, svoj jednotjedni boravak u Zagrebu iskoristila je za posjet Centru za ženske studije na kojem je u petak prezentirala svoje radove.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM