U fokusu

Značajni pomaci za žene u posljednjih mjesec dana

Meaza Ashenafi je prva predsjednica vrhovnog suda u Etiopiji

Meaza Ashenafi je prva predsjednica vrhovnog suda u Etiopiji

Meaza Ashenafi Twitter

Etiopija je u zadnjih mjesec dana napravila značajne korake ka rodnoj jednakosti u zemlji. Naime, 16. listopada premijer Abiy Ahmed na ministarske je pozicije imenovao 10 žena i 10 muškaraca, a prošli je tjedan Sahle-Work Zewde postala prva predsjednica Etiopije. Ovaj tjedan, u četvrtak, Meaza Ashenafi postala je prva predsjednica Vrhovnog suda u povijesti te zemlje. 

Prema Reutersu, premijer Ahmed kazao je da je nominirao Ashenafi jer vjeruje da ona ima sposobnosti potrebne za tu poziciju te posjeduje veliko internacionalno iskustvo. Prije nego li je postala predsjednica Vrhovnog suda, Ashenafi je bila sutkinja višeg suda te je jedna od najpoznatijih pravnica u zemlji i aktivistkinja za ženska prava. 

Također, 1995. godine osnovala je udruženje pravnica Etiopije. Uz to, radila je i kao savjetnica za rodnu ravnopravnost i ženska prava pri komisiji za Afriku Ujedinjenih naroda te se borila protiv dječjih brakova u ruralnim područjima Etiopije. Njeno je zalaganje ekranizirano i u filmu ‘Hrabra djevojka’ koji je dobio posebno priznanje Zagreb film festivala 2014. godine. 

Uzimajući u obzir svo njeno zalaganje i iskustvo očekuje se da će njen rad donijeti progres po pitanju zakona o rodnoj jednakosti te se očekuje da će se učiniti pomaci po pitanju zaštite žena i borbe protiv nasilja nad ženama.