U fokusu

Nošenje nikaba u javnosti

Odbor za ljudska prava: zabrana nošenja nikaba je kršenje ljudskih prava

Odbor za ljudska prava: zabrana nošenja nikaba je kršenje ljudskih prava

Odbor za ljudska prava UN-a poručio je u utorak da zabrana nošenja nikaba u Francuskoj predstavlja kršenje ljudskih prava te je pozvao na reviziju legislative. Francuska nije uspjela opravdati navedenu zabranu, rekao je Odbor, te dao francuskim vlastima 180 dana za očitovanje o poduzetim aktivnostima.

“Odbor osobito nije bio uvjeren francuskim tvrdnjama da je zabrana pokrivanja lica bila neophodna i razmjerna sa sigurnosnog stajališta ili za postizanje cilja zajedničkog života u društvu”, poručili su iz Odbora. Panel od 18 neovisnih stručnjaka/inja nadgleda poštivanje Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (ICCPR). Provedba njegovih odluka nije obvezna, ali po neobaveznom protokolu ugovora, Francuska ima međunarodnu zakonsku obvezu složiti se “u dobroj vjeri”. U rujnu je francuski sudac rekao da, iako ne obavezuju, odluke panela još uvijek mogu utjecati na francusku sudsku praksu.

Rizik od marginalizacije

Europski sud za ljudska prava, čije su presude obvezujuće, potvrdio je 2014. godine zabranu nošenja pokrivala na licu u Francuskoj, rekavši kako zabrana nije u sukobu s vjerskim slobodama. No UN-ov Odbor za ljudska prava nije se složio s tim, navodeći da zabrana neproporcionalno krši pravo žene da slobodno pokazuje svoja vjerska uvjerenja i da može dovesti do zatvaranja u domove i posljedične marginalizacije.

Mišljenje Odbora došlo je nakon pritužbi dviju francuskih žena osuđenih 2012. godine prema zakonu iz 2010. godine kojim se propisuje da “nitko ne može u javnom prostoru nositi bilo koji odjevni predmet koji prekriva lice”. U svojim je istraživanjima Odbor izjavio kako je zabrana povrijedila ljudska prava dviju žena i pozvala Francusku da im isplati naknadu.

Prema zabrani, svatko tko na javnom mjestu nosi pokrivalo za glavu može dobiti novčanu kaznu od 150 eura ili lekcije iz francuskog državljanstva.

Nekoliko je zemalja u Europi uvelo zakone koje se tiču islamskih pokrivala. Danski parlament donio je zabranu nošenja pokrivala za lice u javnosti u svibnju. Belgija, Nizozemska, Bugarska i Bavarska također su nametnule određena ograničenja za pokrivala za lice na javnim mjestima.