U fokusu

Dobitnik Nobelove nagrade

‘Moramo zaustaviti korištenje silovanja kao ratnog oružja’

‘Moramo zaustaviti korištenje silovanja kao ratnog oružja’

Kongolski liječnik koji je osvojio ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, pozvao je na okončanje korištenja silovanja kao oružja u ratu, istaknuvši da “sustav nekažnjavanja” silovanja u ratu još uvijek prevladava u zemljama koje su teško pogođene ratnim razaranjima. Denis Mukwege, koji dijeli Nobelovu nagradu s Nadiom Murad, ženom koja je preživjela seksualno ropstvo Islamske države, pozvao je na povlačenje jasne linije kada je riječ o seksualnom nasilju u konfliktima.

“Danas možemo vidjeti da, nažalost, postoji sustav nekažnjavanja koji vlada u mnogim ratnim zonama za one koji su počinili zločine seksualnog nasilja”, rekao je za Thomson Reuters Foundation. “Mislim da imamo moć podvući granicu i osigurati da se silovanje u ratnim sukobima u potpunosti zabrani”.

Mukwege je 1999. godine osnovao bolnicu Panzi kako bi pomogao ženama i djevojkama koje su silovane tijekom sukoba u istočnom Kongu. Tijekom rada u bolnici, operirao je brojne žrtve silovanja i borio se da svijet sazna što se događa ženama tijekom ratnih sukoba. Također pruža pomoć oboljelima od HIV-a, odnosno AIDS-a te besplatnu pomoć majkama.

Silovanje u ratu smatra se ratnim zločinom još od 1919. godine, ali nije procesuirano sve do 1997. kada je gradonačelnik malog ruandskog grada, Jean-Paul Akayesu, bio osuđen na Međunarodnom kaznenom sudu za Ruandu zbog njegove uloge u genocidu 1994. godine.

Međunarodni kazneni sud izdao je prvu presudu za silovanje 2016. godine kada osudio Jean-Pierre Bemba za promicanje silovanja i ubojstva u Srednjoafričkoj Republici. U lipnju 2018. sud je poništio odluku temeljem žalbe.

Mukwege je kazao kako se vojni pravosudni sustav u Kongu poboljšao, ali vlada i dalje ne uspijeva pomoći žrtvama seksualnog nasilja i zaštititi širu populaciju. “Živimo u području koje je u stalnom sukobu”, rekao je za istočni Kongo, gdje djeluje više od sto oružanih skupina. “Te se skupine koriste silovanjem, uništavanjem, zlostavljanjem djece, malodobnih djevojčica. Mi kao građani zahtijevamo da vlada preuzme odgovornost i zaštititi svoje građane u tim područjima pod nadzorom oružanih skupina”, kazao je.

Iako je Drugi rat u Kongu službeno završio 2003. godine, nasilje je i dalje sveprisutno, uz militantne skupine koje napadaju civile. Više od 400 tisuća žena je silovano svake godine u Kongu, a velik dio seksualnog nasilja smatra se posljedicom godina ratnih razaranja.

Bolnica Panzi koju je Mukwege pokrenuo često je bila metom napada i prijetnji, a 2012. godine njegov je dom bio napadnut od strane naoružanih muškaraca koji su prijetili njegovoj kćeri, u njega pucali, a ubili njegovog tjelohranitelja. Mukwege navodi da i danas prima prijetnje smrću.

“Ono što nam daje nadu jest mogućnost žena koje liječimo da se oporave”, rekao je. “Bez snage tih žena, bilo bi praktički nemoguće nastaviti, no kad vidim njihovu snagu, potiču me da ne odustanem”.