U fokusu

Nakon referenduma

Irska: liječnici_e protiv ograničenja priziva savjesti

Irska: liječnici_e protiv ograničenja priziva savjesti

Zcbeaton/en.wikipedia.org

Javna se rasprava izrodila u Irskoj oko takozvanog priziva savjesti, nakon što se u četvrtak zakon o pobačaju našao na dnevnom redu parlamenta.

Liječnici_e koji_e se protive pobačaju izjavili_e su da ne žele biti prisiljeni_e upućivati žene koje žele pobačaj kolegama_icama.

Na referendumu u svibnju, Irska je glasovala za ukidanje zabrane pobačaja.

Ministar zdravstva Simon Harris izjavio je kako se nada da će pobačaj biti dostupan od siječnja 2019. godine.

Što se događa?

O zakonu o pobačaju u parlamentu će se raspravljati po prvi put nakon što je ukinut osmi amandman, gotovo potpuna ustavna zabrana pobačaja.

Zakonski je omogućeno obavljanje pobačaja na zahtjev do dvanaestog tjedna trudnoće, u slučaju deformiteta ili ako je ugrožena tjelesno ili mentalno zdravlje majke.

Premijer Leo Varadkar i ministar zdravstva Simon Harris priopćili su kako očekuju da će pobačaj u Irskoj postati dostupan do početka iduće godine. Harris je izjavio da će pobačaj biti dostupan besplatno, u sklopu zdravstvenog osiguranja.

Zašto se neki liječnici_e protive?

Zakona omogućuje liječnicima_ama da ulože priziv savjesti. Ipak, prema zakonu, moraju uputiti ženu koja traži pobačaj drugom_j liječniku_ici. Liječnici_e koji_e su protiv pobačaja tražili_e su od vlade da ukine obavezu upućivanja drugim liječnicima_ama. Dr. Kirsten Fuller, glasnogovornica udruženja Liječnici_e za slobodu savjesti, procjenjuje da se “nekoliko stotina” liječnika_ca usprotivilo zakonu. “Ne želimo osporiti rezultat referenduma, samo tražimo pravo na najstroži priziv savjesti, odnosno ne moramo uputiti pacijentice drugim liječnicima_ama. Pobačaj je kraj ljudskog života i mi u tome ne želimo sudjelovati ni na koji način. Želimo nastaviti pružati skrb svim majkama i njihovoj djeci”, rekla je.

Ministar zdravstva izjavio je da je priziv savjesti jedno, ali odbijanje upućivanja žena koje žele prekid trudnoće drugim liječnicima, nešto je je sasvim drugo.

Što je slijedeće?

Irski parlament i irski senat moraju donijeti nacrt zakona prije nego što službeno izglasaju zakon,a članovi i članice parlamenta koji se protive legalizaciji pobačaja žele predložiti dopune zakona.

Ministar zdravstva izjavio je da neće prihvatiti njihovo mišljenje jer irski narod glasovao za ukidanje zabrane pobačaja sa 66 posto glasova.

Kasnije će se uvesti posebni zakoni kako bi se omogućile zone “sigurnog pristupa”, označena područja oko klinika u kojima je zabranjeno prosvjedovanje protiv pobačaja. Zadaća je vlade implementirati zakon i surađivati s liječnicima_ama, te ih educirati i pružiti im podršku. Dr Mary Favier, osnivačica organizacije Liječnici_e za izbor, izjavila je da je Ministarstvo zdravstva posve nespremno za promjenu zakona. Mike Thompson, liječnik obiteljske medicine iz istočnog Corka, izjavio je da je vladin rok za implementaciju ove zdravstvene usluge “ambiciozan”. “Bez jasnih smjernica, nijedan_a liječnik_ca obiteljske medicine neće pružati uslugu. Pobačaj mora biti siguran”, rekao je.

Priziv savjesti u drugim zemljama

Od 1978. godine, pobačaj je legalan u Italiji, pretežno katoličkoj zemlji. Ipak, teško je dostupan.

Prema podacima talijanske vlade, udio talijanskih ginekologa_inja koji_e odbijaju obaviti pobačaj u 2013. godini bio je 70 posto. Na jugu zemlje taj je postotak bio čak i veći, a na Siciliji je iznosio 88 posto.

2014. godine poljski je liječnik dobio otkaz nakon što je iz vjerskih razloga odbio obaviti pobačaj.

Dvije primalje rimokatoličke vjeroispovijesti u Škotskoj 2012. su godine izgubile pravnu bitku oko priziva savjesti.

Još uvijek je, ipak, neizvjesno kako će mali broj liječnika_ca s prizivom savjesti utjecati na dostupnost usluge u Irskoj.