Prozor u svijet

18.09.2018. 11:05:54 - civilnodru箃vo.hr (Libela)

sramotna praksa

U 38 zemalja aktivistkinje i aktivisti su ubijane/i, mu鑕ne/i, pritvarane/i

(Foto: Pixabay)

Ujedinjeni narodi naveli su 38 zemalja, me饀 kojima Kinu, Rusiju i Ma餫rsku, za koje ka緐 da progone aktiviste i aktivistkinje za ljudska prava s kojima je UN sura餴vao te da ih zastra箄ju ili im se osve鎢ju, prenosi civilnodru箃vo.hr.

U godi筺jem izvje规u glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa navodi se da su u 38 zemalja aktivisti /kinje ubijani/e, mu鑕ni/e i pritvarani/e. Tako餰r se spominje lo筫 postupanje, nadzor, kriminalizacija i javna stigmatizacija 緍tava i aktivista za ljudska prava.

"Svijet duguje tim hrabrim ljudima koji se zala緐 za ljudska prava, koji su odgovorili na zahtjeve za pru綼nje informacija i suradnju s UN-om, i treba im jam鑙ti po箃ivanje njihovog prava na sudjelovanje. Ka緉javanje pojedinaca i pojedinki zbog suradnje s UN-om sramotna je praksa i svi moraju u鑙niti vi筫 kako bi ju iskorijenili", napisao je Guterres.

Aktiviste i aktivistkinje za ljudska prava 鑕sto se optu緐je za terorizam ili suradnju sa stranim entitetima kao i za nano筫nje 箃ete ugledu dr綼ve ili sigurnosti, stoji u izvje规u i dodaje se da to predstavlja "zabrinjavaju鎖 trend".

Me饀 38 dr綼va spomenutih u izvje规u nalaze se Rusija, Kina, Ma餫rska, Kolumbija, Kuba, Egipat, Indija, Izrael, Mjanmar, Saudijska Arabija, Turska i Venezuela.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je u 鑕tvrtak da izvje规e "nije u skladu s 鑙njenicama" te da je Kina "zemlja vladavine zakona".

Izvje规e 鎒 biti predstavljeno Vije鎢 za ljudska prava idu鎖 tjedan.

Tagovi: aktivisti za ljudska prava, aktivistkinje za ljudska prava, aktivizam, ljudska prava, opasnost, smrt, un

Vezani 鑜anci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM