Prozor u svijet

13.09.2018. 05:52:00 - Libela

Vlasti priznale

Kolumbija ne uspijeva u borbi protiv seksualne eksploatacije djece

Kolumbija ne uspijeva u borbi protiv seksualne eksploatacije djece, priznale su državne vlasti ovog tjedna, obećavajući da će osigurati više sredstava i raditi zajedno na rješavanju ovog zločina.

Trgovina i seksualno iskorištavanje djece osobito je prisutno u turističkim gradovima i ilegalnim rudarskim područjima za iskopavanje zlata. Ipak, kultura šutnje i nekažnjavanja dovodi do toga da se vrlo mali broj slučajeva istražuje ili procesuira.

"Ured državnog odvjetništva osjeća veliku sramotu na mnogim frontama na tom pitanju", izjavio je Mario Gomez, državni tužitelj za nasilje nad djecom, držeći govor na konfrenciji o borbi protiv trgovine ljudima u gradu Cali. Dodao je da je ključan izazov osigurati da istraga o takvim zločinima rezultira većem broju osuda koje će biti oštrije od dosadašnjih.

Oko 7.500 djece prijavljeno je kao žrtve seksualne eksploatacije od 2013. godine, uključujući dječju pornografiju, navodi kolumbijsko državno odvjetništvo. No, stvarna brojka vjerojatno je i puno veća, ističu aktivisti/kinje.

Kolumbijski generalni inspektor, Fernando Carrillo, izjavio je kako ima malo pouzdanih podataka o seksualnom iskorištavanju djece, dijelom zbog toga što vrlo malo svjedoka ili žrtava prijavljuje zločin, ali i zbog toga što društvo tolerira takve zločine. "Smatram da je ovo jedan od najgorih problema u zemlji", rekao je Carrillo. "Dosada se podacima nije pristupalo ozbiljno, kao ni načinu pristupanja problemu na državnoj, pokrajinskoj i općinskoj razini".

Većina slučajeva seksualnog nasilja, uključujući seksualno iskorištavanje djece, ostaje nekažnjeno. Stope osuda su niske jer se istrage previše oslanjaju na to da će žrtva prijaviti zločin te svjedočiti i dati dokaze, navode državni službenici.

"Nekažnjavanje u slučajevima seksualnog nasilja u Kolumbiji prelazi 90 posto, i to zato što su istrage usmjerene na žrtvu", kazao je Carlos Eduardo Valdes, voditelj Nacionalnog instituta za pravnu medicinu i forenzičke znanosti.

Trgovina seksualnim robljem vrlo je česta pojava u ilegalnim rudarskim područjima za iskopavanje zlata na siromašnoj obali Tihog oceana i u sjeverozapadnoj pokrajini Antioquia, kao i turističkom gradu Cartagenu u Karibima.

Žene i djevojke odvozi se u rudarska područja vikendima kako bi "zadovoljile" potrebe rudara i gangstera koji tamo borave. "Djevojčice odvode iz drugih pokrajina zbog seksualnog iskorištavanja i ovdje su vlasti dužne intervenirati", izjavio je Jhoany Carlos Palacios, guverner provincije Pacifik Choco. "Moramo taj problem učiniti vidljivim".

Tagovi: kolumbija, seksualno iskorištavanje djece, trgovina ljudima, trgovina seksualnim robljem

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM