U fokusu

Stoljeće nakon sufražetskog pokreta

Žene i dalje podzastupljene na razini lokalne vlasti u Britaniji

Žene i dalje podzastupljene na razini lokalne vlasti u Britaniji

Broj muškaraca veći od broja žena u čak 97 posto lokalnih odbora u Engleskoj, navodi organizacija Fawcett Society, dodavši da je tek mali napredak postignut u cijelom stoljeću otkako su žene u Britaniji izborile pravo glasa.

Izbori u lokalnim jedinicama održani u svibnju ove godine nisu doveli do gotovo nikakvih razlika u političkoj participaciji žena, pri čemu svega tri zastupnička mjesta zauzimaju žene. “To je zaista razočaravajuće. Doslovno pužemo po tom pitanju”, rekla je voditeljica skupine, Sam Smethers. “Istovremeno kad obilježavamo stotu godišnjicu sufražetskog pokreta, politička reprezentacija žena u lokalnim vladama ostala je u prošlosti”.

Žene su na čelu svega 18 posto vijeća i odbora koji odlučuju o svakodnevnim javnim uslugama za građane/ke. Izbori u svibnju rezultirali su s 34 posto zastupničkih pozicija za žene, što je manje od jednog postotnog boda više nego prošle godine.

U Britaniji su žene izborile pravo glasa 1918. godine, a iste su se godine žene mogle kandidirati za parlament. Na lokalnim izborima mogu se kandidirati od 1907. godine.

Fawcett Society ističe da se žene još uvijek susreću s brojnim preprekama u politici, poput nedostatka adekvatne skrbi za djecu.

“Napredak se mora postići bržim tempom kako bi se osigurala veća zastupljenost žena u našim lokalnim vlastima”, izjavila je Marianne Overton, potpredsjednica Udruge lokalne samouprave (LGA), koja predstavlja lokalne vlasti. “Važno je da lokalna uprava bolje odražava zajednicu koje zastupa”,  dodaje Overton.