U fokusu

Ne bojimo se!

Čileanski feministički pokret se suprotstavlja fašističkim napadima

Čileanski feministički pokret se suprotstavlja fašističkim napadima

Zula Lucero/Flickr

Anarhistička federacija Black Rose/Rosa Negra reagirala je na fašističke napade i napade na tri feminističke aktivistkinje u Čileu.

Prenosimo njihovo priopćenje: 

Anarhistička federacija Black Rose/Rosa Negra dijeli bezuvjetnu solidarnost s feministkinjama diljem Čilea koje se bore za besplatan i legalan pobačaj. Posebno želimo dati podršku Koordinaciji feministkinja 8. mart, Koordinaciji ‘Feministas en Lucha’ i desecima feminističkih kolektiva i drugih organizacija koje vode ovu borbu.

25. srpnja 50.000 feministkinja i podržavatelja_ica besplatnog i legalnog pobačaja na zahtjev preplavili_e su ulice Santiaga u Čileu, u kojemu je pobačaj još uvijek ilegalan. Marš je organiziran na 5. godišnjicu događaja kada su feministkinje zauzele središnju katoličku katedralu tijekom mise koju je predvodio kardinal San Santiaga, a na kojoj su se okupili biskupi, gradonačelnik i drugi predstavnici vlasti. Ovaj događaj je bio prva feministička okupacija (toma) i predstavlja ključnu prekretnicu u feminističkom pokretu Čilea koji je od te 2013. prerastao u masovni pokret s velikim utjecajem na politički prostor te je pokrenuo debatu o pobačaju diljem zemlje.

Diljem Južne Amerike feministički pokret sve više raste. U Urugvaju, nakon dugogodišnje borbe, 2012. je legaliziran pobačaj na zahtjev. Donedavno je Čile uz El Salvador imao najstroži zakon vezan uz pobačaj kojim je bio zabranjen pobačaj u svim okolnostima: taj zakon potiče iz 1989 godine iz Pinochetovog režima. U kolovozu 2017., čileanski kongres je odobrio prijedlog zakona koji dopušta pobačaj u tri slučaja: ako je život žene u opasnosti, ako fetus ne može preživjeti i u slučaju silovanja djevojčica do 14 godina. U Argentini feministkinje upravo čekaju zakon koji bi trebao legalizirati pobačaj a koji argentinski senat treba izglasati 8. kolovoza ove godine.

Alondra Carrillo, glasnogovornica Koordinacije feministkinja 8. mart je napisala: “Godinama svijetom kruži bauk, a to je danas bauk feminizma”. Carrillo je u pravu. Bauk feminizma raste i urušava patrijarhalnu moć i izaziva je u stvarnom vremenu. Ugrožena moć patrijarhalnog sistema proizvodi nasilje kod onih koji osjećaju da gube političku i ekonomsku kontrolu.

Rast i utjecaj feminističkog pokreta izazvao je reakcije fašističke grupe propatrijarhalnih muškaraca pod imenom  Društveni patriotski pokret (Social Patriotic Movement) koji se opisuju kao nacionalistička organizacija koja se suprotstavlja legalizaciji pobačaja i “rodnoj ideologiji”. Njihov glasnogovornik Pedro Kuntsman je izjavio da ta organizacija prihvaća gej muškarce jer njih ne zanima što “ljudi rade u krevetu”, dok je feministkinje opisao kao ‘hembras’ (ženke životinja) koje bi trebalo sterilizirati. Nekoliko stotina članova ove fašističke organizacije blokiralo je feministički marš tako što su po ulici prolili životinjsku krv, fizički napali prosvjednice i izboli tri žene. Zahvalne smo što se sve žene preživjele i stojimo uz sve feministkinje i prosvjednike/ce koji marširaju protiv tog fašističkog napada. 

Nakon tog napada, čileanske feministkinje su preplavile društvene mreže slikama s marša uz izjavu: “Ne bojimo se!”. Neće ih zastrašiti fašistički napadi niti policija koja nije ništa učinila i samo je promatrala kako fizički napadaju i bodu žene. Feministički pokret shvaća da zahtjevi za novim zakonima znače borbu za feminizam – na ulicama, na radnim mjestima i u lokalnim zajednicama.

Nema povratka! Bauk feminizma je ovdje i promijenit će svijet.

Prevela i prilagodila: Sanja Kovačević