U fokusu

u znak podrške druge iranke započele su s objavljivanjem vlastitih plesnih videa

Iranska tinejdžerica uhićena zbog snimki plesa na Instagramu

Iranska tinejdžerica uhićena zbog snimki plesa na Instagramu

Twitter/Screenshot

Iranke plešu u javnosti i objavljuju svoje snimke na Internetu kako bi prosvjedovale protiv uhićenja tinejdžerske Instagram zvijezde.

Maedeh Hojabri stekla je mnoštvo pratitelja/ica na drštvenim mrežama objavljujući snimke na kojima pleše. Uz zvukove zapadnjačke, kao i iranske, pop i rap glazbe, ova tinejdžerica plesala je u vlastitoj sobi pritom ne noseći hijab.

U Iranu, žene su obvezne pokrivagi kosu u javnosti, a plesanje s muškarcima zabranjeno je ukoliko se ne radi o bližim članovima obitelji, navodi BBC.

Hojabri je gostovala na državnoj televiziji ovog petka gdje je priznala kršenje moralnih konvencija. Aktivisti/kinje navode da se radilo o prisilnom pojavljivanju. Prema Associated Pressu, prije Hojari još nekoliko osoba je nedavno privedeno na temelju sličnih optužbi, ali su nakon kraćeg vremena oslobođene uz jamčevinu.

“Nije se radilo o privlačenju pozornosti” izjavila je Hojabri. “Imala sam pratitelje/ice i ovi videi su bili namijenjeni njima. Nisam imala namjeru poticati druge da čine isto…nisam dio tima, nisam pohađala nikakvu ‘obuku’. Samo treniram gimnastiku.”

Instagram profil Maedeh Hojabri u međuvremenu je izbrisan, ali drugi korisnici nastavljaju s dijeljenjem njezinih videa.

U znak podrške Hojabri, mnoge druge Iranke počele su objavljivati vlastite plesne videe u kojima ne nose hijab uz hashtagove poput #dancetofreedom i #dancing_isn’t_a_crime.

U Instagram objavi koju je preveo the Guardian, bloger Hossein Ronaghi je napisao: “Da ljudima bilo gdje u svijetu kažete da 17 ili 18 godina stare djevojke bivaju uhapšene zbog plesanja, sreće i ljepote te optužene za širenje nemorala, dok pedofili, silovatelji i drugi slobodno hodaju ulicama, počeli bi se smijati jer bi im se to činilo previše nevjerojatno!”

Iranske vlasti i prije su se obračunavale s plesom. Prošlog kolovoza šest je osoba uhićeno zbog plesanja Zumbe.

2014. godine, šestero Iranaca/ki – tri muškarca i tri žene bez hijaba, dosuđena je kazna zatvora u trajanju od jedne godine te 91 udarac bičem zbog videa koji prikazuje iste kako na jednom od krovova Teherana plešu na pjesmu “Happy” Pharrella Williamsa.