U fokusu

Julia Guimaraes odbrusila muškarcu koji ju je pokušao poljubiti pred kamerom

Novinarkama je dosta neželjenih dodira pred kamerom

Novinarkama je dosta neželjenih dodira pred kamerom

Cartunista Gilmar

Brazilska sportska novinarka othrvala se nepoznatom muškarcu koji ju je pokušao poljubiti dok je uživo izvještavala sa svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Julia Guimaraes bila je u Jekaterinburgu na utakmici između Japana i Senegala kada joj se približio nepoznati muškarac i pokušao je poljubiti dok se javljala uživo. Izbjegla je poljubac i rekla mu da se nikada tako ne ponaša prema ženi.

Prošli je tjedan kolumbijska novinarka u Moskvi doživjela neželjeno dodirivanje prilikom javljanja uživo.

“Nemojte to raditi! Nikad to više nemojte učiniti!”, viknula je Guimaraes na muškarca, čija se isprika čula na snimci. “Nemoj to raditi, ne dopuštam ti to, nikad, OK? Ovo nije pristojno, ovo nije u redu. Nikad to više nemojte učiniti ženi, u redu? Poštovanje!”.

Novinarka TV Globa i SportTV-a na Twitteru je objavila da to nikada nije doživjela u Brazilu, ali joj se u Rusiji dogodilo čak dvaput tijekom prvenstva. Za Globo Esporte je izjavila da je incident bio “strašan” i da se osjećala “bespomoćno i ranjivo”.

“Ovaj put sam odgovorila, ali tužno je što ljudi ne razumiju zašto neki misle da imaju pravo to činiti”.

Izjavila je da je doživjela uznemiravanje i za vrijeme otvaranja Svjetskog prvenstva u Moskvi.

U ožujku su brazilske sportske novinarke progovorile o seksualnom uznemiravanju koje doživljavaju na poslu. Pokrenule su kampanju #DeixaElaTrabalhar (Pustite je da radi), koja prikazuje nasilno ljubljenje i neželjeno dodirivanje od strane navijača i sportaša tijekom javljanja s terena.

Guimaraes je za Globo Esporte izjavila da se u Brazilu seksualno uznemiravanje često događa, iako se njoj osobno ondje nije dogodilo.