U fokusu

protiv ratnih silovanja i oduzimanja slobode ženama

Žene u Rojavi pozivaju na međunarodnu solidarnost s Afrinom

Žene u Rojavi pozivaju na međunarodnu solidarnost s Afrinom

ANHA

Sjeverno sirijska ženska organizacija Slobodne socijalistkinje (Jinên Azad Ên Sosyalîst, JAS) ovog je tjedna izdala priopćenje u kojem poziva na reakciju međunarodne zajednice u kontekstu obustave turske invazije na grad Afrin.

U navedenom priopćenju, članice JAS-a istaknule su da je od početka vojne operacije ‘Maslinova grančica’, 20. siječnja ove godine, na teritoriju kantona Afrin “usmrćeno 259 civila, od kojih 56 žena i 46 djece. Ranjeno je sveukupno 707 civila, a prema za sada dostupnim podacima 119 žena je oteto i podvrgnuto silovanjima i raznim drugim oblicima seksualnih napada od strane okupatorskih sila.”

Iz organizacije su naglasile i da je reakcija međunarodne zajednice prijeko potrebna ne samo zbog sprječavanja daljeg stradavanja civilnog stanovništva, već i zbog činjenice što trenutna situacija, to jest “okupacija, kolonijalizam i brutalni iskazi muške dominacije od strane turske vojske, al-Nusre i plaćenika Slobodne sirijske vojske” žene ponovo stavlja u najranjiviji položaj, i to na području koje je donedavno krasio procvat ženskih prava i nastojanje za suzbijanjem tradicionalnih, opresivnih patrijarhalnih normi.

“Kome god je stalo do ljudskog dostojanstva i tko god se zalaže za prava žena diljem svijeta mora reagirati i pružiti ženama Afrina pomoć u ponovnoj borbi za slobodu usprotivivši se na ovaj ili onaj način navedenim okupatorskim silama.” smatraju Slobodne socijalistkinje.

Priopćenje je zaključeno svima upućenim pozivom da se solidariziraju s ženskom Revolucijom u Rojavi i podignu ovu borbu za ženska prava i slobodu na internacionalnu razinu.