Prozor u svijet

20.04.2018. 08:55:07 - Libela

neprimjereni tretman novinarki

#MeToo pokret u Japanu nakon ostavke spornog dužnosnika

#MeToo Japan/Facebook

#MeToo Japan/Facebook

Jedan od vrhovnih dužnosnika japanskog Ministarstva financija podnio je ove srijede službenu ostavku nakon optužbi za seksualno uznemiravanje objavljenih u magazinu Shukan Shincho.

U magazinu se navodi da je Junichi Fukuda neprimjereno obraćao nekolicini novinarki dajući istima seksualno sugestivne komentare.

Iako sam Fukuda poriče navedene tvrdnje te navodi da razlog njegove ostavke leži samo u želji da poštedi Ministarstvo medijske strke, u prilog optužbama za iste ide i audio zapis, predstavljen javnosti prošlog tjedna, na kojem je moguće jasno čuti Fukudu kako jednoj od novinarki postavlja pitanje 'Mogu li ti dotaknuti grudi?'.

Kako prenosi BBC, prema izjavi japanskog Sindikata novinara/ki: "Novinarke su dosad patile i u tišini podnosile ponižavajući tretman. Mnogima su upućivani neumjesni seksualni komentari ili su pak morale podnositi neprimjerene dodire jer bi odbijanje istih rezultiralo narušavanjem odnosa između njihovih poslodavaca i onih na reportaži o kojima rade."

Ovaj slučaj potaknuo je nastanak #MeToo pokreta i u Japanu, zemlji s i dalje velikim stupnjem rodne nejednakosti na radnom mjestu gdje se žene često moraju susretati s neprimjerenim ponašanjem muških kolega te potaknuo mnoge žene na reakciju.

U jeku 'Fukuda skandala', nakon što su informacije o njegovoj krivnji za seksualno uznemiravanje također procurile u javnost, ostavke je podnio i Ryuichi Yoneyama, guverner Niigate.

Tagovi: japan, junichi fukuda, metoo, novinarke, seksualno uznemiravanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM