U fokusu

suočavanje s prošlošću

New York uklonio spomenik liječniku rasistu

New York uklonio spomenik liječniku rasistu

Wikipedia

Ovog utorka, kao nagovještaj konačnog suočavanja s rasističkom poviješću SAD-a, iz njujorškog je Central Parka uklonjen spomenik Jamesu Marionu Simsu, ginekologu s početka 19. stoljeća poznatom po provođenju eksperimenata na porobljenim crnkinjama bez upotrebe anestezije.

Iako se Simsa zbog postavljanja temelja liječenju fistule izazvane porodom često smatra ocem moderne ginekologije, načini na koje je došao do navedene titule sve su samo ne zanemarivi. Kako prenosi TeleSur, prema izjavi liječnika Bernarda Russela, zaposlenika Newyorške prezbiterijanske bolnice, “nije potrebno reći da Sims nije omogućio napredak ginekologije, no iznimno je važno priznati da je ostvarenje njegovog doprinosa naštetilo mnogobrojnim Afro-Amerikankama koje nisu bile u mogućnosti dati pristanak. Shvaćam da je mnogo doprinio, ali cijela situacija podsjeća na Josefa Mengelea, a Mengeleu sigurno ne bismo podigli spomenik znajući kakvim se metodama u medicini koristio.”

Odbor za uređenje javnih površina donio je ovog ponedjeljka stoga jednoglasnu odluku o uklanjanju spomenika iz Central parka u kojem je stajao gotovo 80 godina te njegovo premještanje na groblje Green-Wood u Brooklynu gdje je i pokopan sam Sims.

Dok je velik broj građana/ki oduševljen ovom promjenom, neki/e, poput članice brooklinskog ogranka Gradskog vijeća Inez Barron, samo premještanje spomenika smatraju nedostatnom mjerom smatrajući da je potrebno otići korak dalje te spomenik premjestiti u skladište daleko od pogleda javnosti.

Dok je spomenik J. Mariona Simsa promptno po donošenju odluke uklonjen, mnogi kontroverzni spomenici poput onoga Kristoforu Kolumbu zasad će ostati na mjestu uz nadodano pismeno pojašnjenje kontroverze u blizini.