U fokusu

sprječavanje uznemiravanje žena

U Londonu prvi put zakonski osigurana ‘sigurna zona’ ispred klinike za pobačaj

U Londonu prvi put zakonski osigurana ‘sigurna zona’ ispred klinike za pobačaj

thisisfusion.tumblr.com

Na sastanku Kabineta održanom početkom ovog tjedna Vijeće londonske gradske četvrti Ealing (Zapadni London) jednoglasno je donijelo odluku o stvaranju “sigurne zone” ispred klinike Marie Stops u kojoj se obavljaju pobačaji, javljaju britanski mediji. Potez je to koji bi mogao postaviti temelje vijećima diljem zemlje po pitanju poduzimanja sličnih akcija u cilju zaštite žena protiv uznemiravanja od strane anti-choice prosvjednika/ca. 

Britanski mediji prozvali su ovaj čin radikalnim potezom Ealing vijeća, dok su odluku o implementaciji “Uredbe o zaštiti javnih prostora” (org. public spaces protection order) podržali brojni prominentni političari, uključujući Sadiqa Khana i Jeremyja Corbyna.

Razlog donošenja ove odluke, agresivni su i uznemirujući prosvjedni skupovi katoličke udruge Good Counsel Network koji se redovito održavaju ispred navedene klinike uznemirujući pritom korisnice klinike nudeći im plišane medvjediće, nazivajući ih “mamama” i “ubojicama”, pokazujući slike nerođenog fetusa i slično, zbog čega su žene četvrti Ealing pokrenule peticiju za zabranu budućih prosvjednih skupova, a vijećnici se nisu mogli, ni htjeli, oglušiti na njihov zahtjev.

Glasovanje o uspostavi “sigurne zone” održano je u Vijeću bez presedana prilikom javne rasprave po primitku preko 3.500 potpisa na peticiju, što je najveći ikad zabilježeni odaziv u povijesti Ealing vijeća, ističe laburistička savjetnica Binda Rai.

Mark Wiltshire, direktor za Sigurnije zajednice i stanovanje, ustvrdio je kako je čak 85 do 90 posto potpisanih, koji su podržali provedbu Uredbe, zapravo lokalno stanovništvo, dok 6.6 posto onih koji su glasali protiv nema prijavljenu adresu u zapadnom Londonu.

Anna Veglio-White, suosnivačica pro-choice organizacije Sister Supporter, objasnila je kako uznemiravanje ispred klinike Marie Stops ide toliko daleko da se žene pri ulazu u kliniku zaustavlja molbom da odaberu ružičastu ili plavu krunicu za svoje nerođeno dijete kako bi “poklonile djetetu rođendanski poklon”, što iz udruge Good Counsel Network odbacuju kao čin uznemiravanja. Ana Veglio-White podržavala je odluku Vijeća o uspostavi sigurne zone u želji da korisnice klinike budu pošteđene bilo koje vrste uznemiravanja u budućnosti.