U fokusu

isključivanje zemalja koje kriminaliziraju lgbt osobe s popisa sigurnih zemalja

Francuska: Korak naprijed u zaštiti prava LGBT tražitelja/ica azila

Francuska: Korak naprijed u zaštiti prava LGBT tražitelja/ica azila

Zakonodavni odbor francuskog parlamenta gotovo je jednoglasno odlučilo u korist mjera za zaštitu LGBT tražitelja_ica azila u opasnosti od kažnjavanja zbog svoje seksualnosti u svojoj domovini. Amandman koji je predložilo oko 50 zastupnika_ca stranke La République en Marche predsjednika Emmanuela Macrona, predan je u donji dom parlamenta. Predložena promjena nastoji isključiti zemlje koje kažnjavaju homoseksualnost s francuskog službenog popisa sigurnih zemalja podrijetla.

Prema postojećem zakonu, tražitelji azila koji dolaze u Francusku iz zemlje na ovom popisu mogu se deportirati kroz sustav brzog praćenja, čak i ako ulože žalbu. Izmjenama se tako nastoji s popisa 16 “sigurnih” zemalja ukloniti one zemlje “gdje bi homoseksualnost mogla biti osnova za zlostavljanje ili kazneni progon”. S popisa će tako biti uklonjene Indija, Gana I Senegal.

Ako amandman prođe u senatu, migranti i migrantkinje koji dolaze iz zemalja koje kažnjavaju LGBT odnose moći će podnijeti žalbu u slučaju odbijanja zahtjeva za azil, ne riskirajući pritom deportaciju za vrijeme trajanja procesa. Matthieu Orphelin, član stranke La République en Marche, pozdravio je amandman kao korak naprijed za prava LGBT osoba. “Kako možemo zemlje koje kriminaliziraju LGBT osobe proglasiti ‘sigurnima’?”, izjavio je. “Danas postoje tražitelji azila koji dolaze u našu zemlju jer su prognani zbog svoje seksualne orijentacije. Bilo je neophodno promijeniti definiciju ‘sigurne zemlje’ i naglasiti da postoji samo nekoliko zemalja u svijetu gdje se poštuju LGBT osobe”, dodao je.

Ipak, neki_e borci_kinje za prava izbjeglica tvrde da amandman nije dovoljan da bi se zaštitila prava LGBT tražitelja_ica azila. Francuska nevladina udruga Cimade, koja pruža podršku izbjeglicama, pohvalila je inicijativu “kao “dobru stvar” za LGBT osobe koje dolaze iz zemalja koje više neće biti “sigurne” u skladu s amandmanom. No, organizacija je istaknula kako druge zemlje koje možda nemaju zakone kojima se zabranjuje homoseksualnost “nisu nužno sigurnije” za LGBT osobe, koje još uvijek mogu biti žrtve “prevladavajuće homofobije”.

Organizacija Cimade pozvala je na potpunu ukidanje popisa sigurnih zemalja, tvrdeći da, nakon što tražitelje_ice azila prođu kroz deportacijski sustav brzog praćenja, imaju manja prava i žalbu rješava samo jedan_na sudac_tkinja, a ne žalbeno vijeće. Héloïse Mary, predsjednica francuske organizacije Baam, koja također pruža podršku izbjeglicama, također je zabrinuta i tvrdi kako postoje “mnoge države” koje homoseksualnost ne kažnjavaju, ali LGBT osobe ipak podvrgavaju homofobnim praksama kao što su “konverzivna terapija”.