U fokusu

Nužno je imati eksplicitni pristanak

Švedska: prijedlog novog zakona o seksualnom pristanku!

Švedska: prijedlog novog zakona o seksualnom pristanku!

Švedska vlada namjerava uvesti novi zakon o seksualnom pristanku. Njime će od 1. srpnja seksualni odnos bez eksplicitnog pristanka u Švedskoj biti ilegalan. Time se nastoji procesuirati veći broj seksualnih napada i silovanja, a pristanak će morati biti jasan, bilo riječima ili djelima. 

“Ako nije dobrovoljno, onda je napad. Mislim da je važno da to bude jasno i u zakonima”, kazao je ministar pravosuđa Morgan Johansson 

Iako se zakonodavci/ke u Švedskoj pitaju je li novi prijedlog zakona nužan, ministar smatra da u postojećem zakonu to nije dovoljno jasno te da će donošenje nove uredbe rezultirati s više osuda. “Mislim da će se povećati broj riješenih slučajeva, a i dati veća potpora žrtvama”, kazao je Johansson. 

Također, zakon će povećati broj kriminalnih dijela po pitanju seksualnih napada i silovanja. Više neće biti nužno dokazivati namjeru silovanja te će kazne postati veće. Uz to, ono što je drugačije u novom prijedlogu je uvođenje pojma pristanka koji će biti dovoljan da se odredi radi li se o napadu ili ne. “To se razlikuje od postojeće legislative, gdje se do sad moralo dokazivati da je bilo nasilja, prijetnje, uporabe sile ili da se žrtva nalazila u izrazito ranjivom položaju”, kazao je Johansson.