U fokusu

kritizirala vojno i policijsko nasilje u brazilskim favelama

Ubijena Marielle Franco, aktivistkinja za ljudska prava

Ubijena Marielle Franco, aktivistkinja za ljudska prava

Marielle Franco/Facebook

Prema dosadašnjim saznanjima, Marielle Franco, aktivistkinja za ljudska prava i pripadnica lijevo orijentirane brazilske Socijalističke slobodarske stranke ubijena je u Rio de Janeiru hitcem iz pištolja.

Kako prenosi Telesur, Franco (38) je ubijena u srijedu u 21 i 30 na povratku sa skupa na kojem se govorilo o osnaživanju crnkinja u Brazilu, nakon što je za vrijeme vožnje drugo vozilo presrelo njezin automobil i otvorilo paljbu. Uz Marielle Franco, smrtno je stradao i njezin vozač Anderson Pedro Gomes, a još jednoj su osobi nanesene fizičke ozljede.

Počinitelji su još uvijek nepoznati no policija pretpostavlja da se radi o ciljanom atentatu te da je njezino ubojstvo također motivirano činjenicom da je Franco, koja i sama potječe iz Favele da Maré, otvoreno kritizirala rastuće policijsko nasilje i vojnu prisutnost u siromašnim četvrtima Rija. Franco je također izabrana za članicu gradskog vijeća s 46 000 glasova uz još samo pet žena, što u zemlji s užasno slabom zastupljenosti žena u politici svjedoči rastućoj popularnosti ove aktivistkinje.

Franco je ovog utorka na Twitteru kritizirala ubojstvo 23-godišnjaka u faveli Jacarezinho imenom Matheus Melo, za koje je obitelj stradalog okrivila vojnu policiju. “Još jedno ubojstvo mladića koje bi se moglo naći na listi vojne policije. Matheus Melo vraćao se iz crkve. Koliko će još ljudi morati stradati prije no što se ovaj rat okonča? Upitala je Marielle Franco na svom Twitter profilu.

U drugom je pak Tweetu iskazala podršku stanovnicima/ama favele Acari izjavivši: “Ono što se događa u Acariju je apsurdno! 41. bataljon vojne policije poznat je kao bataljon smrti. Dosta je gaženja građana! Dosta je ubijanja naše mladeži! Svi smo mi Acari, prestanite nas ubijati!”

Ubojstvo Marielle Franco potaknulo je i organizaciju niza prosvjeda planiranih za četvrtak.