U fokusu

UNICEF-ovo izvješće

Padom broja dječjih brakova u Indiji smanjen je broj dječjih brakova i globalno

Padom broja dječjih brakova u Indiji smanjen je broj dječjih brakova i globalno

Broj djevojčica u Indiji udanih u ranoj dobi smanjio se za pola u posljednjih 10 godina, objavio je UNICEF ovog tjedna, što je bitno doprinijelo smanjenju broja dječjih brakova u svijetu. UNICEF navodi da je u posljednjih 10 godina spriječeno 25 milijuna dječjih brakova, ponajviše na području južne Azije, gdje je Indija po broju dječjih brakova bila na prvom mjestu.

Kako prenosi Thomson Reuters Foundation, Indija čini više od 20 posto svjetske adolescentske populacije i ima najveći postotak dječjih brakova u južnoj Aziji u odnosu na veličinu i populaciju. “Prema sadašnjem trendu, 27 posto djevojčica u Indiji udaje se prije nego što napune 18 godina. To je znatna razlika u odnosu na njih 47 posto prije desetak godina”, navodi Javier Aguilar, direktor UNICEF-ove službe za zaštitu djece.

Dječji brakovi dovode u veći rizik od zlostavljanja, uskraćivanja obrazovanja i zdravstvenih rizika te povećavaju šansu za međugeneracijsko siromaštvo, rekla je Anju Malhota, UNICEF-ova glavna savjetnica za rodnu problematiku. “Uzeći u obzir koliki utjecaj dječji brakovi imaju na život mladih djevojaka, svako smanjenje je više nego dobrodošlo”, dodaje.

Razlog za pad broja dječjih brakova stručnjaci/inje vide u boljem pristupu obrazovanju za djevojke i žene, kao i povećanu javnu svijest o negativnim posljedicama koje dječji brakovi ostavljaju na djevojčice i djevojke.

UNICEF procjenjuje da se godišnje udaje 12 milijuna djevojčica te da je potrebno poduzeti još mnogo kako bi se ova praksa zaustavila do 2030. godine, što je jedan od ciljeva održivog razvoja UN-a.

Zaključi koje je UNICEF iznio o broju dječjih brakova u Indiji proizlaze iz usporedbe podataka ankete iz 2006. i 2016. godine, u kojoj su pitali žene u dobi od 20 do 24 godine jesu li se udale prije 18. godine. U obzir su uzeti i podaci o dječjim brakovima iz popisa stanovništva 2011. godine.

Indijski Zakon o zabrani dječjih brakova nalaže financijsku kaznu od 100.000 indijskih rupija (oko 1.500 dolara) i dvije godine zatvora za roditelje koji nastoje udati/oženiti svoju maloljetnu djecu. Unatoč zakonskoj zabrani, dječji su brakovi i dalje duboko ukorijenjeni i prihvaćeni u društvu te čine široko rasprostranjenu praksu u društvu.