U fokusu

Prva tužba koju je podignuo muškarac

Gimnastičar Jacob Moore optužio Nassara za zlostavljanje

Gimnastičar Jacob Moore optužio Nassara za zlostavljanje

Facebook/Jacob Moore

Gimnastičar Jacob Moore, bivši član američkog juniorskog tima, prvi je muškarac koji je javno optužio sada osuđenog i zatvorenog liječnika Larryja Nassara za seksualno zlostavljanje.

U tužbi podignutoj prije nekoliko dana, Moore tvrdi da ga je Nassar seksualno zlostavljao za vrijeme liječenja ozljede ramena 2016. godine.

U svojoj tužbi Moore navodi kako mu je Nassar primjenjivao akupunkturu na i oko genitalnog područja, te mu skinuo odjeću, pokazujući njegove genitalije mladoj gimnastičarki koja se tada nalazila u prostoriji.

Više od stotinu žena, među kojima je bilo i nekoliko uspješnih olimpijki, optužilo je Nassara za desetljećima dugo seksualno zlostavljanje pod krinkom liječenja, no Moore je prvi muškarac koji progovorio. Nassar se u proteklih nekoliko mjeseci izjasnio krivim povodom optužbi za dječju pornografiju i seksualno zlostavljanje te je osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora.

Mooreova starija sestra Kamerin također je žrtva Nassarova zlostavljanja. Kamerin Moore spomenuo je svoga brata tijekom Nassarovog saslušanja ove godine, prisjećajući se Jacoba kako “mahnito pretražuje internet, nastojeći pronaći dokaze da je chi u ramenu povezan s genitalijama”.

Brat i sestra pridružili su se saveznoj tužbi protiv Nassara, gimnastičkog saveza i države Michigan. U tužbi stoji da “nema poznate medicinske osnove za liječenje bolova u ramenu akupunkturom na području genitalija”.

Mooreova tužba nadovezuje se na postupak protiv Nassara. Zlatna olimpijka Aly Raisman tužila je olimpijski odbor SAD-a zbog nepoduzimanja mjera za sprječavanje zlostavljanja.

Scott Blackmun iz ovog je tjedna odstupio s mjesta predsjednika uprave odbora zbog istraga o tome jesu li dužnosnici organizacije znali za tvrdnje i pokušali zataškati slučaj.