U fokusu

Mlaka reakcija humanitarnih organizacija

Sirijke prisiljene razmjenjivati seksualne usluge za pomoć

Sirijke prisiljene razmjenjivati seksualne usluge za pomoć

Kako doznaje BBC, muškarci koji dostavljaju pomoć uime UN-a i drugih humanitarnih organizacija seksualno iskorištavaju sirijske žene.

Muškarci navodno razmjenjuju hranu i prijevoz za seksualne usluge. Unatoč ranijem upozoravanju na zlostavljanje, novo izvješće pokazuje da se ono nastavlja na jugu zemlje.

Agencije UN-a i humanitarne organizacije proglasile su nultu toleranciju za iskorištavanje te su izjavile da nemaju saznanja o slučajevima zlostavljanja od strane partnerskih organizacija u regiji.

Humanitarni radnici izjavili su za BBC da je iskorištavanje toliko rasprostranjena da neke Sirijke odbijaju odlaziti u distributivne centre jer se boje pretpostavki o tome kako su dobile pomoć.

Jedan je radnik izjavio da su neke humanitarne agencije žmirile na zlostavljanje jer su posrednici i lokalni dužnosnici jedini način dostavljanja pomoći u opasne dijelove Sirije u koje članovi međunarodnih organizacija nisu mogli ući.

Populacijski fond UN-a (UNFPA) prošle je godine izvršio procjenu rodno uvjetovanog nasilja u regiji i zaključio da se u mnogim dijelovima Sirije humanitarna pomoć razmjenjuje za seks.

U izvješću “Glasovi iz Sirije 2018” stoji: “Dani su primjeri žena i djevojaka koje su udavale za službenike u razmjenu za obroke; distributera pomoći koji su tražili telefonske brojeve žena i djevojaka ili im nudili prijevoz do kuće ne bi li ‘dobili nešto zauzvrat'”.

Dodaje se kako su “žene i djevojke bez zaštitnika, kao što su udovice, razvedene, te interno raseljene osobe, smatraju posebno osjetljivima na seksualno iskorištavanje”.

Ovakvo je pak zlostavljanje prvi put prijavljeno još prije tri godine. Danielle Spencer, savjetnica u humanitarnoj organizaciji, čula je u ožujku 2015. godine za zlostavljanja od grupe sirijskih žena u izbjegličkom logoru u Jordanu.

Provodila je fokus grupu s ženama, od kojih je čula kako su im lokalni vijećnici u regijama poput Dare i Quneitre nudili pomoć u razmjenu za seks.

“Zadržavali su isporučenu pomoć i razmjenjivali je za seks”, izjavila je Spencer.

“Neke od tih žena su doživjele to iskustvo i ono ih je silno uznemirilo. Sjećam se jedne žene koja je plakala u sobi i bila vrlo uznemirena zbog svega što je prošla. Žene i djevojke trebaju biti zaštićene kada pokušavaju doći do hrane, sapuna i drugih osnovnih životnih potrepština. Zadnje što im u toj situaciji treba jest muškarac u kojeg bi trebale imati povjerenja, a koji od njih traži seksualnu uslugu za hranu. Bilo je to toliko specifično da zapravo nisu mogle odlaziti po pomoć a da ne budu stigmatizirane. Odu li na podjelu humanitarne pomoći, pretpostavlja se da su za tu pomoć razmijenile seks”, izjavila je.

Nekoliko mjeseci kasnije, Međunarodni odbor za spašavanje (IRC) je u lipnju 2015. anketirao je 190 žena i djevojaka u Dara’ai i Quneitri. Prema njihovu izvješću, oko 40 posto žena izjavilo je da su doživjele seksualno kada su tražile humanitarnu pomoć.

Glasnogovornik IRC-a izjavio je: “Nalazi su pokazali da je seksualno nasilje masovni problem, koji se događa i prilikom traženja pomoći”.

Izvještaji su predstavljeni na sastanku agencija UN-a i međunarodnih dobrotvornih organizacija održanome u jordanskom glavnom gradu Ammanu, 15. srpnja 2015.

Kao rezultat ovog sastanka, neke su agencije za pomoć postrožile protokole.

“U okviru vlastitih operacija pokrenuli smo nove programe i sustave za bolju zaštitu žena i djevojčica u južnoj Siriji. Ove programe i dalje financira niz donatora, uključujući DfID (Odjel britanske uprave za međunarodni razvoj)”, izjavio je IRC.

Humanitarna organizacija Care proširila je svoj tim za praćenje u Siriji, uspotavila mehanizam pritužbi i prestala slati pomoć preko lokalnih vlasti.

Također je zatražila i razne agencije UN-a, uključujući Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) i UNHCR, da i dalje istražuju i uspostavljaju nove mehanizme izvještavanja. No ta organizacija nije dobila dopuštenje za provođenje istraživanja u jordanskim izbjegličkim kampovima.

Spencer tvrdi da je sektor za pomoć zažmirio na prijavljene događaje kako bi se osiguralo da pomoć i dalje stiže u južnu Siriju.

“Seksualno iskorištavanje i zlostavljanje žena i djevojaka ignorira se već sedam godina”, rekla je.

“UN je odlučio žrtvovati ženska tijela. Netko je odlučio da je u redu i dalje iskorištavati, zlostavljati žene i kršiti njihova prava kako bi se pomoglo većoj grupi ljudi“.

Drugi izvor, koji je kao predstavnik jedne od agencija UN-a prisustvovao sastanku u srpnju 2015. godine, izjavio je za BBC: “Postoje vjerodostojni izvještaji o seksualnom iskorištavanju i zlostavljanju tijekom dostavljanja prekogranične pomoći, a UN je propustio učiniti ozbiljne poteze da to zaustavi”.

Glasnogovornik UNFPA izjavio je da je čuo za slučajeve eksploatacije i zlouporabe sirijskih žena u južnoj Siriji. Rekao je kako nije primio nikakvu tvrdnju o zlostavljanju ili iskorištavanju od dviju nevladinih organizacija s kojima surađuju u južnoj Siriji. Glasnogovornik je također naglasio da UNFPA ne radi s lokalnim vlastima kao provedbenim partnerima.

Glasnogovornik UNICEF-a potvrdio je da je bio prisutan na sastanku u srpnju 2015. godine. UNICEF je navodno proveo reviziju lokalnih partnera i suradnika u južnoj Siriji te nema saznanja o optužbama. Međutim, iz organizacije tvrde da je seksualno iskorištavanje u Siriji ozbiljan problem te da će uvesti mehanizam za pritužbe i dodatne treninge za partnere.

Glasnogovornik DfID-a izjavio je da nema saznanja o takvim slučajevima.

“Već postoje mehanizmi za suočavanje s problemom zlostavljanja i iskorištavanja”, rečeno je iz odjela. “Partneri DfID-a u Siriji koriste nepristrane promatrače kako bi nadgledali raspodjelu humanitarne pomoći u Siriji”.

Glasnogovornik je dodao da bi promatrači trebali svako sustavno zlostavljanje prijaviti DfID-u.

Glasnogovornica Oxfama izjavila je da ta organizacija ne surađuje s lokalnim vlastima na jugu Sirije.

“Naš rad unutar Sirije uglavnom je usmjeren na uspostavu infrastrukture za opskrbu vodom sirijskim zajednicama, a ne na ciljanu pomoć pojedincima i kućanstvima”, rekla je.

“Nismo dobili prijave za seksualno iskorištavanje 2015. godine, ali imamo politiku nulte tolerancije prema zlostavljanju”.

Glasnogovornik UNHCR-a Andrej Mahečić izjavio je da je “važno shvatiti da u svakoj izvanrednoj pomoći postoji opasnost od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja, a zlostavljanje potrebitih je odvratno”.

Dodao je kako, iako su navodi iz 2015. “nedovršeni, fragmentirani i neutemeljeni”, UN je svejedno poduzeo neke mjere kada su se pojavili.

Iako UNHCR nije imao pristup području južne Sirije gdje se navodno događalo zlostavljanje, rekao je, agencija je nastojala dovesti lokalne partnere na obuku u Jordan.

“Sama ideja da UN može kontrolirati situaciju u ratnoj zoni prilično je naivna i nema veze s onime kako operacija dostave pomoći izgleda usred otvorenog krvavog sukoba”, izjavio je Mahečić.