U fokusu

Optužena za ubojstvo djeteta nakon spontanog pobačaja

Nakon 11 godina, pravda za Teodoru del Carmen Vásquez

Nakon 11 godina, pravda za Teodoru del Carmen Vásquez

Edgar Romero/Amnesty International

Nakon što je za teško ubojstvo osuđena na 30 godina zatvora, žena iz El Salvadora koja je rodila mrtvo dijete oslobođena je. Njezin je slučaj ukazao na strašne posljedice potpune zabrane pobačaja u toj zemlji.

34-godišnja Teodora del Carmen Vásquez puštena je u četvrtak iz zatvora, u kojem je gotovo 11 godina služila kaznu za zločin koji je tvrdila da nije kriva. Vrhovni sud joj je izmijenio kaznu zbog nedostatka dokaza da je namjerno prouzročila smrt djeteta, ali njena presuda nije revidirana.

Vásquez je šesnaesta žena oslobođena nakon žalbi i kampanja pod vodstvom aktivista_kinja za reproduktivna prava i odvjetnika_ca koji_e rade u neprijateljstom okruženju i huškačkoj atmosferi koju stvaraju konzervativni mediji. Sedamnaesta žena, Mayra Figueroa, koja je 2003. osuđena na 30 godina, bit će oslobođena u ožujku.

El Salvador je jedna od rijetkih zemalja koje zabranjuju pobačaj u svim okolnostima, čak i ako je žena silovana, ako su joj zdravlje ili život ugroženi, te u slučajevima ozbiljnog deformiteta fetusa. Prošle je godine u Čileu ukinuta potpuna zabrana te je u određenim okolnostima omogućen pristup sigurnom abortusu.

Od 1998. godine, ovaj restriktivni zakon u El Salvadoru doveo je do niza pravosudnih pogrešaka u konzervativnoj, mačističkoj kulturi koja podržava agresivni progon žena optuženih za odbacivanje svoje primarne reproduktivne uloge.

Većinom se radi o siromašnim, neudanim ženama, osuđenima pomoću klimavih dokaza nakon ginekoloških komplikacija kao što su spontani pobačaj ili rađanje mrtvog djeteta.

Prošle je godine maloljetna žrtva silovanja osuđena na trideset godina zatvora jer navodno nije zatražila adekvatnu prenatalnu skrb, što je dovelo do mrtvorođenja.

2007. godine, Vásquez je u devetom mjesecu trudnoće, uzbuđena radi skorašnjeg poroda, osjetila probadajuću bol u trbuhu. Pozvala je pomoć, ali je počela krvariti i izgubila je svijest. Kad se probudila, policajci su je optužili za ubojstvo djeteta induciranim abortusom.

24-godišnja Vásquez, koja je u to vrijeme imala četverogodišnjeg sina, vezana je lisicama i pritvorena. Urzo je osuđena na 30 godina temeljem nejasnog, sada diskreditiranog, obdukcijskog izvještaja.

Nakon dugogodišnje kampanje Salvadorske udruge građana za dekriminalizaciju pobačaja, žalbeni je sud potvrdio kaznu, unatoč dokazima nezavisnih forenzičkih stručnjaka koji su tvrdili da je izvorna obdukcija provedena neadekvatno.

Centar za reproduktivna prava (CRR) sa sjedištem u New Yorku i Salvadorska udruga podnijeli su dva slučaja Inter-američkoj komisiji za ljudska prava uime devet žena koje su trenutno u zatvoru nakon što su pretrpjele ozbiljne komplikacije trudnoće, te još jedne žene iz El Salvadora, zatvorene nakon porođajnih komplikacija, koja je umrla u zatvoru zbog neliječenog Hodgkinovog limfoma.

“Teodorina je odavno trebala biti na slobodi. Sud je konačno potvrdio da je kazna nepravedna, pretjerana i nerazmjerna. El Salvador se mora uhvatiti u koštac s reformom zakona o pobačaju i osloboditi druge nepravedno osuđene žene“, rekla je Nancy Northup, predsjednica CRR-a.

Maksimalna kazna zatvora za pobačaj u El Salvadoru je osam godina, ali u mnogim slučajevima ženama se sudi za teška ubojstva. Još uvijek nije izglasan prijedlog za ukidanje ovog zakona.

Maria Teresa Rivera oslobođena 2016. nakon što je osuđena na četrdeset, a odslužila četiri i pol godine zatvora. Prošle joj je godine odobren azil u Švedskoj, nakon što su tužitelji nastavili s progonom.

Vlada mora mijenjati ove nepravedne, mizogine zakone koji pogađaju samo siromašne žene s porođajnim komplikacijama, a nikada one boljeg materijalnog statusa, koje mogu platiti privatnu kliniku ili radi pobačaja otputovati u inozemstvo“, rekla je Northup za Guardian. “Teodori želim svako dobro. Novi početak nije lak, ali nije ni nemoguć”.