U fokusu

Kriminalizacija pobačaja

Žena u El Salvadoru optužena za ubojstvo jer je rodila mrtvorođenče

Žena u El Salvadoru optužena za ubojstvo jer je rodila mrtvorođenče

Drugostupanjski sud u El Salvadoru prošlog je tjedna potvrdio kaznu od 30 godina zatvora za Teodoru Vasquez, koja je 2008. godine osuđena za ubojstvo svog djeteta godinu ranije. Međutim, njen je odvjetnik argumentirao da je Vasquez pretrpjela ozbiljne zdravstvene komplikacije i da je dijete rođeno kao mrtvorođenče.

El Salvador je jedna od šest država u Latinskoj Americi i Karibima koja ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u svijetu, kojim je pobačaj zabranjen u svim okolnostima, a žene koje pobace ili se sumnja da su sudjelovale u izvršenju pobačaja oštro se kažnjava.

Ističe se i po striktnom izvršavanju zakonskih kazni, s najvećim brojem procesa protiv žena optuženih za pobačaj u regiji, ističe lokalna organizacija za ljudska prava, Citizen Group for the Decriminalisation of Abortion (CDFA). Vasquez je jedna od 27 žena koje su u zatvoru zbog zločina povezanih s pobačajem, a koje su zapravo pretrpjele spontane pobačaje, rodile mrtvorođenče ili komplikacije u trudnoći.

“Ova je odluka zastrašujuća”, rekla je UN-ova glasnogovornica za ljudska prava Liz Throssell. “Žene se kažnjava zato što su žene, zbog gubitka djeteta i siromaštva”, dodaje. U proteklih deset godina zabilježen je barem 41 slučaj poput ovoga, no među njima nije bilo žena koje dolaze iz bogatijih obiteljskih okruženja.

Odvjetnik optužene žene, Victor Hugo Mata, rekao je kako će se boriti da se njen slučaj odbaci na sudu. Dosada je već provela 10 godina u zatvoru. “Odluka drugostupanjskog suda nas je iznenadila. Dokazali smo da u njenom slučaju nije bilo kriminalne namjere“, istaknuo je. Mata navodi da se na odluku ne mogu žaliti, već će pokušati dokazati je li zakon bio primijenjen ispravno.

UN je prošlog mjeseca pozvao El Salvador da izda moratorij na izvršavanje zakona o pobačaju i pritisnuo vlasti da ponovno pregledaju sve slučajeve u kojima su žene zatvorene zbog zločina vezanih uz pobačaj. Zakododavci su napravili prijedlog zakona prošle godine kojim bi ukinuli zabranu u svim slučajeva i dopustili pobačaj u određenim okolnostima. Još nije određen datum za raspravu o prijedlogu zakona.

Utjecajna Katolička crkva i evangeličke grupe u El Salvadoru vjeruju da je pobačaj grijeh. Navode da život počinje začećem i da zakon mora štititi život nerođenog djeteta pod svaku cijenu. “Ova je odluka posljedica naše kulture. El Salvador je vrlo konzervativna zemlja. Katolici i evangelisti su protiv ženskih prava… žena nema nikakvu vrijednost u društvu”, rekao je Mata.