U fokusu

Kršenje ženskih prava

Tanzanijski predsjednik pomilovao silovatelje dviju djevojčica

Tanzanijski predsjednik pomilovao silovatelje dviju djevojčica

Tanzanijski predsjednik John Magufuli pomilovao je pjevača Nguza Vikinga, poznatog i kao Babu Seya, i njegovog sina, Johnsona Nguza, poznatog pod imenom Papii Kocha, osuđene za silovanje deset djevojčica osnovnoškolskog uzrasta 2003. godine. Odluka tanzanijskog predsjednika da pomiluje dvojicu osuđenih silovatelja djece šalje zastrašujuću poruku žrtvama silovanja, i to u situaciji rastućeg kršenja prava djevojčica i djevojaka, navode aktivisti/kinje. Viking i Nguza su dosada odslužili 13 godina od životne kazne.

“Tanzanijski lideri na ovaj način promoviraju kulturu kršenja temeljnih ljudskih prava, pri čemu se mlade žrtve seksualnog nasilja kažnjava, dok nasilnici bivaju oslobođeni”, rekla je Faiza Mohamed, direktorica afričkog ogranka ogranizacije Equality Now. Njihovo oslobađanje šalje “užasavajuću poruku ženama i djevojčicama o nedostatku zaštite na koju mogu računati od države”, dodaje.

U Tanzaniji, vrlo je teško osigurati kazne za počinitelje zločina, osobito kada se radi o silovanju, i tek mali broj slučajeva uopće dođe do suda.

Ovo pomilovanje je samo još jedan u nizu koraka unazad za ženska prava u zemlji, rekla je Agnes Odhiambo, istraživačica u organizaciji Human Rights Watch.

Predsjednik Magufuli izazvao je kontroverze u tanzanijskom društvu kada je u lipnju ove godine podržao zabranu da trudne djevojke i majke tinejdžerice pohađaju školu, opisujući njihovo ponašanje kao “nemoralno”.

Tanzanija ima jednu od najviših stopa adolescentnih trudnoća u svijetu, s raširenim seksualnim nasiljem i velikim brojem djevojaka koje su prisiljene na prostituciju kako bi platile školovanje, hranu i stanovanje.

“Njegova je Vlada otišla toliko daleko da je prijetila neprofitnim organizacijama koje lobiraju za povratak djevojčica i djevojaka u obrazovni sustav”, navodi Odhiambo, misleći pritom na namjere ministra unutarnjih poslova da ukine organizacije koje se protive zabrani obrazovanja za djevojke.