U fokusu

visoka stopa tinejdžerskih trudnoća

Uganda odbacuje spolni odgoj za 10-godišnjake/inje jer je ‘nemoralan’

Uganda odbacuje spolni odgoj za 10-godišnjake/inje jer je ‘nemoralan’

Ministarstvo zdravstva u Ugandi odbija podržati program za smanjenje tinejdžerskih trudnoća distribucijom kontracepcijskih sredstava 15-godišnjacima/kinjama jer je “protivan moralu”.

U Ugandi se rasplamsao sukob zbog prijedloga da i desetogodišnjaci/kinje imaju spolni odgoj te da se nekim 15-godišnjacima omogući pristup javnim programima planiranja obitelji.

Ministarstvo zdravstva u Ugandi odbilo je podržati smjernice u programu, koje su bile kreirane kako bi se smanjila visoka stopa tinejdžerskih trudnoća u zemlji, smatrajući da su moralno pogrešne i da će poticati promiskuitet i abortus.

Aktivisti/kinje odluku ministarstva smatraju neuspjehom vodstva države.

Ugandska ministrica obrazovanja Janet Museveni, također se uključila u raspravu, nazivajući distribuciju kontracepcijskih sredstava “padom moralnih vrijednosti”.

Na obilježavanju Međunarodnog dana djevojčica rekla je: “Mi više nemamo hrabrosti reći ne. Ljudima se daju kontracepcijska sredstva da s njima rade što žele, seksaju se, uzimaju pilule, zatrudne i pobace. Ovo nije dio naše kulture u Africi”.

Program je sastavljen od odjela Ministarstva zdravstva uz potporu civilnih udruga koje kažu da je “nužan primjeren spolni odgoj za one između 10 i 14 godina, promicanje informacija za rast i razvoj, usvajanje životnih vještina, pravilna prehrana i osobna higijena, apstinencija, odgađanje prvog seksualnog odnosa, nastavak obrazovanja”.

Širok spektar mjera – uključujući pristup usluzi planiranja obitelji i kontracepcijskim sredstvima – bio je predložen za seksualno aktivne žene između 15 i 49 godina.

Više od četvrtine djevojaka između 15 i 19  godina u Ugandi su trudne ili su rodile. Žene u prosjeku imaju 5 djece, brojku koju Vlada želi smanjiti, ali samo 24 posto žena koristi moderna kontracepcijska sredstva.

“Postoje određene odredbe u programu s kojima se ne slažemo i koje ne želimo prihvatiti” rekla je Joyce Moriku, ministrica zdravstva. “Kako je moguće predavati spolni odgoj i pružati usluge planiranja obitelji djeci ispod 18 godina? Udruge civilnog društva trebaju se sramiti.”

No, aktivisti/kinje kažu da su smjernice potpuno prikladne, kad se uzme u obzir da je prosječna dob ulaska u spolni odnos 16 godina.

“Smjernice ne preporučuju planiranje obitelji za 10-godišnjake/kinje. Ministarstvo sabotira prijedlog spolnog odgoja koje je i samo izrađivalo” rekla je Asia Russell iz Health Gapa.

Russell kaže da je odbijanje pokretanja programa (spolnog odgoja) simptom još većeg problema. “Ugandska Vlada odbija znanstveno dokazane postupke za odgovor na problem tinejdžerskih trudnoća u zemlji”.

“Uzastopnim opstrukcijama mjera koje bi funkcionirale, poput spolnog odgoja u školama i spomenutih smjernica za planiranje obitelji za zdravstvene radnike, vodeći ljudi u Vladi guraju problem pod tepih.”

Simon Richard Mugenyi iz Reproductive Health Uganda rekao je da pričanje o apstinenciji nije snizilo stopu tinejdžerskih trudnoća, ali je naglasio uspjeh programa spolnog odgoja koji promiče upotrebu kontracepcije među seksualno aktivnim mladim osobama.

Ugandski predstavnik u UN-ovom Fondu za stanovništvo, Alain Sibenaler, je rekao da Ministarstvo treba razjasniti svoju politiku. Kaže da je UN-ov Fond za stanovništvo zabrinut zbog desetogodišnje stagnacije stope tinejdžerskih trudnoća u Ugandi, unatoč državnom uspjehu u smanjenju smrtnosti majki.

Uz to što je 2015. povukla vodič za prevenciju ilegalnih abortusa, Vlada je prošle godine zabranila spolni odgoj. Ministarstvo obrazovanja sad završava novi vodič koji bi mogao ukinuti tu zabranu.

“Svjesna sam da su naše moralne, religijske i kulturološke norme važne, ali sve dok se nastavljamo pretvarati da se naše mlade djevojke ne seksaju i ne zatrudnjuju, činimo im medvjeđu uslugu”, kazala je Justine Balya iz organizacije Human Rights Awareness and Promotion Forum.

Preveo i prilagodio: Ivan Manić