U fokusu

Moderno ropstvo

Povučena kontroverzna odluka o definiciji ropstva u Brazilu

Povučena kontroverzna odluka o definiciji ropstva u Brazilu

Brazilski je Vrhovni sud suspendirao zahtjev Vlade za promjenom definicije ropstva za koju se smatralo da je korak unazad u borbi protiv prisilnog rada. U objašnjenju presude, sutkinja Rosa Weber navodi da je nova definicija koja sužava raspon onoga što se smatra robovskim radom protivna Ustavu. Suočena s brojnim kritikama, Vlada je povukla odluku i predložila novu.

U Brazilu, prisilni rad je definiran kao oblik modernog ropstva. Definicija uključuje dužničko ropstvo, degradirajuće radne uvjete i prekovremene radne sate koji predstavljaju rizik za zdravlje ili život radnika/ice i krše njihovo dostojanstvo. Aktivisti/kinje za ljudska prava ističu da je navedena odluka Ministarstva rada promijenila definiciju ropstva na način da je ograničava na slobodu kretanja, isključujući druge oblike zlostavljanja.

Odluka, poduprta od strane moćnog farmerskog lobija u Brazilu, unazadila bi napredak koji je oslobodio 50 tisuća radnika/ica od uvjeta sličnima ropstvu od 1995. godine. Protivnici/ce brazilskog predsjednika Michela Temera navode da se donošenjem nove definicije pokorio pritisku farmerskog lobija jer ovisi o njihovim glasovima u Kongresu kako bi se oslobodio optužbi za korupciju.