U fokusu

Vrhovni sud Indije

Indijski sud dopustio prekid trudnoće 13-godišnjoj žrtvi silovanja

Indijski sud dopustio prekid trudnoće 13-godišnjoj žrtvi silovanja

Hina

Indijski najviši sud dopustio je u srijedu prekid trudnoće 13-godišnjoj djevojčici koja je silovana, što su aktivisti/kinje pozdravili kao korak unaprijed nakon što je sličan zahtjev za 10-godišnjakinju nekoliko tjedana ranije odbijen.

Aktivisti/kinje traže od indijskih vlasti da produže rok od 20 tjedana za prekid trudnoće, ističući da to bitno utječe na žrtve seksualnih napada, osobito mlade djevojke, dok bi žrtve silovanja morale moći prekinuti trudnoću u bilo kojem stadiju.

“Ovo je povijesna odluka Vrhovnog suda”, rekla je Nikhil Datar, ginekologinja koja je poduprla peticiju 13- godišnje djevojčice. “Nadam se da će Vrhovni sud sada dati uputu Vladi kako popraviti zakon o pobačaju”, dodaje.

Ovaj se slučaj sastojao od niza peticija, poduprtih od najboljih liječnika i liječnica, zdravstvenih humanitarnih organizacija i odvjetnika/ica, kojima se tražilo pravo na pobačaj na indijskom Vrhovnom sudu.

Djevojčica je podnijela zahtjev sudu da joj dopusti prekinuti trudnoću, nakon što su je roditelji odveli liječniku, zabrinuti da bi mogla biti – pretila. Indijske novine javljaju da je sud odobrio pobačaj temeljem liječničkog izvještaja kojeg su izradili stručnjaci/kinje. Aktivisti navode kako bi spomenuti medicinski odbor trebao moći samostalno donositi odluke o prekidima trudnoće u ovakim slučajevima, bez potrebe za sudom.