U fokusu

Borba protiv ISISa

U Rojavi oformljena prva queer vojna jedinica

U Rojavi oformljena prva queer vojna jedinica

IRPGF/Twitter

Prema službenoj izjavi IRPGF-a (International Revolutionary People’s Guerilla Forces) 25. srpnja, u Rojavi je oformljena prva LGBT*QI+ jedinica pod nazivom ‘Pobunjenička i oslobodilačka queer vojska’ ili TQILA (The Queer Insurrection and Liberation Army). TQILA predstavlja produžetak IRPGF-a, jedinice oformljene u travnju i sačinjene od stranih dobrovoljaca/ki koji uz YPG sudjeluju u borbama protiv ISIS-ovih militanata.

Jedinica je nastala kao odgovor LGBT*QI+ zajednice na godine opresije, u obliku kamenovanja i pogubljenja, pretrpljene od strane Islamske države prema čijem je zakonu homoseksualnost prekršaj zaslužan smrtne kazne, ali i kao odgovor na tretman LGBT*QI+ osoba u čitavom svijetu.

Kako iznosi IRPGF: “članovi/ice TQILA-e u šoku su promatrali ekstremiste širom svijeta kako napadaju queer zajednicu i ubijaju njezine članove/ice pod izgovorom da su ‘bolesni/e’ i ‘neprirodni/e’. Prizori gay muškaraca bačenih s krovova ili kamenovanih od strane ISIS-ovih militanata nisu nešto što smo bili/e u stanju dokono promatrati. No, nije samo ISIS zaslužan za vjerski motiviranu mržnju i napade usmjerene na queer, trans* i druge pripadnike ne-binarne populacije. Kršćanski/e konzervativci/ke na globalnom sjeverozapadu također su napadali/e LGBT*QI+ osobe u pokušaju zataškavanja i brisanja njihovog postojanja. Želimo naglasiti da homofobija i trans*fobija nisu inherentno prisutne u islamu ili bilo kojoj drugoj religiji. Poznajemo mnogo muslimana/ki, židova/ki, kršćana/ki, hinduista/kinja, budista/kinja itd. koji/e sa zadovoljstvom prihvaćaju jedinstvenost i nekonformnost, a neki/e su i sami/e queer. Stojimo solidarno uz sve queer osobe u borbi protiv fašizma, tiranije i opresije. Također, borimo se i protiv feudalnog anti-queer sentimenta unutar revolucionarne ljevice kako ovdje tako i u ostatku svijeta.”

Broj članova/ica ove vojne jedinice čiji je cilj “razbiti rodnu binarnost te unaprijediti žensku revoluciju, ali i širu rodnu i seksualnu revoluciju”  iz sigurnosnih razloga za sada još ostaje nepoznat, no prema izjavi glasnogovornika TQILA-e Hevala Rojhilata za Newsweek, poznato je da mnogo LGBT*QI+ osoba trenutno već sudjeluje u borbama za oslobođenje Raqqe koje bi, pogotovo nakon oslobođenja Mosula, predstavljalo težak udarac za Islamsku državu budući da bi time militanti izgubili povezanost i kontrolu nad značajnim dijelom Sirije i Iraka.

I borba koja se vodi u Raqqi za članove TQILA-e predstavlja borbu “protiv autoriteta, patrijarhata, opresivne heteronormativnosti, queer/homo-fobije i trans*fobije za čije je jačanje potreban teritorijalni napredak revolucionarnih postrojbi i ženske borbe. Činjenica da predavanja iz Jineologije razmatraju rodne konstrukte i seksualnost još više naglašava značaj revolucije u Rojavi i čitavom Kurdistanu gdje žene iznimnom brzinom potiču na napredak. Potreba i želja za jačanjem ženske revolucije i potpomaganje queer borbe ono je što je motiviralo naše queer drugove IRPGF-a da oforme TQILA-u.

Iako je trenutno nepoznato koliko su duboko članovi/ice TQILA-e već prodrli u Raqqu, prema riječima Hevala Rojhilata, jedinica oslobođenje grada namjerava obilježiti podizanjem zastava TQILA-e i IRPGF-a na mjestu ISIS-ovih simbola, ali i zastave duginih boja kao konačan udarac Islamskoj državi.