Prozor u svijet

11.09.2009. 10:54:05 - Justyna Pierzynska

Medicinski potpomognuta oplodnja u Poljskoj

Horor se nastavlja

 

Nakon ljetne pauze nastavlja se velika poljska debata o zakonskom rješavanju pitanja o medicinski potpomognutoj oplodnji. I prije godišnjih odmora biskupi su krenuli u ofenzivu protiv liberalnijih projekata novog zakona, na veliko zgražanje ženskih organizacija i svih onih koji drže do poštivanja ljudskih prava. No zadnjih se dana, nakon ponovnog otvorenja diskusije o prijedlogu zakona u poljskom parlamentu, spomenuta crkvena ofenziva pretvorila u borbu tako reći ognjem i mačem.

Ulogu ognja preuzeli su telefoni, a mača otvorena pisma. Parlamentarni su zastupnici svakodnevno bombardirani  telefonskim pritiscima od strane najviših predstavnika Katoličke crkve. "Mnogopoštovane dame i gospodu ponizno molimo da se zauzmu za spašavanje ljudskih života" - tim rječima započinje otvoreno pismo Biskupske konferencije upućeno poljskom parlamentu. Radi se naravno o potencijalim životima embrija koje valja obraniti od opasnih liječničkih ruku u postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Pismo u vrlo oštrom tonu osuđuje sve postojeće in vitro procedure. Dalje u tekstu nailazimo na neukusne osude parova koji su pribjegli medicinski potpomognutoj oplodnji u nadi da bi tako dobili željeno dijete. Svi potencijalni roditelji koji se odluče za tu metodu "zapravo u djetetu ne vide osobu, nego samo predmet koji se može kupiti za dovoljno velike novce", navodi dalje pismo. Procedura in vitro dobije i novo krsno ime, pretvara se naime u "realizaciju ideje Frankensteina", a oni  koji je koriste žive u "Herodovoj sjeni".

Danas je poljski parlament ponovno otvorio debatu o jednom od 4 projekta novog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, naime onim sa zvučnim naslovom  "Contra In Vitro". Podnositelj u njemu zahtijeva zatvorsku kaznu od tri godine za "izvršenje radnje čiji je rezultat oplođivanje jajne stanice izvan organizma majke",a kaznu od 25 godina - za bilo kakvu manipulaciju embrijiima.

Pošto je rezultat izglasavanja neizvjestan, valjda nam je ostalo samo iskreno se pomoliti za to da projekt bude odbačen. Možda bi nam gospoda biskupi mogli pomoći u toj molitvi - na kraju krajeva zato su puno više kvalificirani nego za reguliranje kompliciranih medicinskih postupaka na zakonskoj razini.

Tagovi: eu, katolička crkva, poljska, potpomognuta oplodnja, religija, ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM