U fokusu

prava ženama se odizimaju diljem svijeta

Kako se bore feministkinje u Rumunjskoj?

Kako se bore feministkinje u Rumunjskoj?

Feminism Romania

Vjerojatno ste čitale/i o antikorupcijskim prosvjedima u Rumunjskoj koji su se održavali ove veljače. No, sljedećeg mjeseca, u ožujku, još je jedan marš održan u Bukureštu. Ovoga puta su članovi i članice Crkve i Koalicije za obitelj izašli/e na ulice. Njihovi zahtjevi?  Veće restrikcije prava žena na pobačaj, prenosi News Statesman.

“Bilo je prilično zastrašujuće. I prije su se održavali takozvani pro-life prosvjedi. Privukli bi možda nekoliko stotina ljudi. No, ovoga puta bilo ih je nekoliko tisuća, i ne samo u Bukureštu, već diljem zemlje”, objasnila mi je aktivistkinja Irina Ilisei govoreći o onomu što se događalo. Ilisei kao suosnivačica web-stranice Feminism Romania i aktivistkinja grupe FRONT javno zagovara reproduktivna prava žena.

Ono što se događa na prosvjedima protiv pobačaja nije onako kako se čini na prvi pogled. Vođe Ortodoksne i Neoprotestantske Crkve i Koalicija za obitelj uzvikivali su riječ “život” prolazeći pored pro-choice grafita oslikanih na zidovima ulica. Na sredini rute aktivistkinje su držale transparente i vikale “Ovako gazite po pravima žena!”. Feministkinje u Rumunjskoj neće dopustiti da se krše i ukidaju njihova ljudska prava.

“Dok su prosvjedi bili manji, nismo reagirale. Nismo htjele riskirati da njihove zahtjeve učinimo vidljivijima. Ali, ovoga puta skupina feministkinja u Bukureštu odlučila se na subverziju kako bi izazvala pokret protiv pobačaja. Bilo je super vidjeti pro-choice i pro-LGBT poruke na zidovima ulica kojima je prolazio marš”, objasnila je Ilisei.  

U Rumunjskoj je pobačaj legalan od pada Ceaușescuog. Pod njegovog vladavinom u Rumunjskoj je prema procjenama umrlo oko 10.000 žena od posljedica takozvanih ilegalnih pobačaja. Za postkomunističku Rumunjsku, legalizacija pobačaja značila je napredak i odmicanje od užasa prijašnje diktature.

Premda je danas pobačaj legalan i besplatan, stvarna dostupnost je mnogo kompleksnija. Zahvati su dopušteni samo u prvih 12 tjedana trudnoće, a neke privatne klinike imaju granicu do 10. tjedna. U međuvremenu, liječnici i liječnice odbijaju obavljati pobačaje. Posljedica je da brojne žene s neželjenom trudnoćom ne mogu ostvariti svoje pravo na pobačaj. Ilisei kaže kako se ta situacija neprestano ponavlja:

“Ženi je često izuzetno teško pronaći mjesto gdje može napraviti pobačaj, a u ruralnim područjima još je i teže. Žene nas zovu iz različitih regija u zemlji, čak i iz velikih gradova. I kažu nam da ne mogu pronaći bolnicu koja nudi ovaj medicinski postupak. Tako da s jedne strane imamo pravo na legalan pobačaj, no kada dođete u bolnicu – to vam pravo krše i odbijaju obaviti zahvat. Ti liječnici kažu da imaju pravo odbiti. No, bolnice moraju osigurati da netko obavlja ove usluge”.

S obzirom na ove probleme, nedavni napadi na reproduktivna prava i prosvjedi još više zabrinjavaju. Ukoliko ti zahtjevi za povećanjem restrikcija ženskim reproduktivnim pravima postignu politički uspjeh, ženama će biti još teže ostvariti pristup medicinskoj skrbi i podršci koju trebaju kada žele prekinuti neželjenu trudnoću.

No, koliko su stvarne te prijetnje pravu na pobačaj u Rumunjskoj? Kako bismo to procijenile, treba shvatiti snagu Ortodoksne (pravoslavne) Crkve i Koalicije za obitelj. Prošle godine, Koalicija za obitelj provela je peticiju koja je stajala tri milijuna kako bi trajno zabranili istospolne brakove putem Ustava. Kao rezultat te peticije, sve velike političke stranke su se složile kako će razmotriti ovakvu promjenu u Ustavu. Ne radi se, dakle, o nekoj marginalnoj skupini.

Istovremeno, Pravoslavna crkva je objavila rat seksualnom obrazovanju – koje je ključno za reproduktivno zdravlje žena, ravnopravnost i smanjenje broja neželjenih trudnoća. Utjecaj crkve je izuzetno otežao obrazovanje žena i muškaraca o njihovim opcijama kada se radi o spolnom zdravlju i reproduktivnim pravima. Stoga je sveobuhvatno seksualno obrazovanje rijetkost, dok organizacije koje podupire Crkva, kao što je ‘Pro Vita’, ulaze u škole i šire svoje poruke protiv pobačaja.

“Religija je snažno ukorijenjena u rumunjskom društvu. Gotovo 90 posto Rumunja/ki se izjašnjava pravoslavcima i Crkva je vrlo moćna. Ako im u njihovoj crkvi kažu da je seksualno obrazovanje štetno i da im “pokvarit” djecu, roditelji to prihvaćaju. No svi znamo da su obrazovanje i dostupna kontracepcija ključni za unapređenje prava žena. Slažem se da trebamo smanjiti broj induciranih pobačaja. No, to ne možemo ukoliko nemamo seksualno obrazovanje”, objašnjava Ilisei.

Za Ilisei, prijetnja tjelesnoj autonomiji žena postoji u međunarodnom kontekstu u kojemu je prvo na pobačaj izloženo sve žešćim napadima. Kao primjere navodi susjednu Poljsku, Trumpov stav i politiku prema pravima žena u SAD-u, te nacionalističku retoriku “obiteljskih vrijednosti” u Putinovoj Rusiji:

“Nakon 1989., jedan od argumenata u obranu prava žena bio je i taj da to predstavlja progresivnu poziciju zapadnih demokracija. Danas kažu: “Možemo zabraniti pobačaj jer to rade razvijene zemlje poput SAD-a”. U Rumunjskoj vidimo zaokret i povratak nacionalizmu i tradicionalizmu – nešto poput “Učinimo Rumunjsku opet velikom” – onako kako to danas rade populističke politike drugdje na Zapadu”.

Feministički pokret u Rumunjskoj nije velik. Ali je glasan. Primjerice, grupa FRONT je povodom Međunarodnog dana žena pokrenula kampanju na društvenim mrežama objavom “hvala za cvijeće, ali…” koju su dovršavali feminističkim zahtjevima poput “želimo reproduktivna prava” ili “želimo da koristite kondom”. Kampanja je postala viralna, a uz nju su napravile i performans pred Ministarstvom pravde u Bukureštu.

S obzirom na to i subverzivne infiltracije tijekom marša protiv pobačaja, jasno je feministkinje u Rumunjskoj neće stajati i šutjeti i gledati kako im se napadaju prava.

“Dugo smo mislile kako je pobačaj potpuno bazično pravo, da je ta bitka davno dobivena”, kaže Ilisei. “Sada shvaćamo da borba za reproduktivna prava žena nije gotova”.

Prevela i prilagodila: Sanja Kovačević