U fokusu

Dogan se tereti za širenje propagande u prilog terorističke organizacije

Smrt slobode izražavanja: Umjetnica osuđena na tri godine zatvora zbog – slikanja

Smrt slobode izražavanja: Umjetnica osuđena na tri godine zatvora zbog – slikanja

Zehri Doğan

Turski je sud početkom ovog mjeseca slikarici i novinarki Zehri Doğan izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, devet mjeseci i 22 dana zbog slike koja prikazuje ruševine Nusaybina nedugo nakon što je grad napadnut od strane turskih vojnih snaga.

28-godišnja Zehra Doğan rodom je iz Diyarbakira, grada u kojem je nastanjen vrlo značajan broj građana/ki kurdskog podrijetla te je i sama, usprkos turskom državljanstvu, također Kurdinja. Spektar njene stvaralačke aktivnosti nedvojbeno je širok te obuhvaća nadasve raznovrsne teme. U Doğaninom slikarskom opusu mogu se jednako pronaći šaroliki, radosni prikazi kurdskog života i tradicije kao i oni mnogo mračniji; oni koji odražavaju svu težinu opresije kojoj su Kurdi desetljećima izloženi te zadiru mnogo dublje u političko tkanje današnje Turske.

Osim kao slikarica, Doğan je javnosti poznata i kao urednica JINHA-e, Internet portala na kurdskom jeziku čije su osnivačice i zaposlenice isključivo žene. Portal, koji je na zahtjev AKP-a službeno prestao s radom 2016. godine, pokriva širok spektar tema vezanih kako uz pitanja ženskih prava tako i uz ona koje se tiču neopravdanih otmica, bezrazložnih bombardiranja, nelegitimnih izricanja zatvorskih kazni i tome sličnih pojava koje su uslijedile nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u srpnju prošle godine.

Već istoga mjeseca, u Nusaybinu, Doğan je po prvi put uhićena i odvedena u pritvor. Naime, Zehra Doğan samo je jedna od mnogobrojnih novinara/ki čije je uhićenje sprovedeno u sklopu svojevrsne političke ‘čistke’ pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Recepa Tayypa Erdoğana. Osim Doğaninog uhićenja, istog je tjedna, točnije 27. srpnja 2016. godine, zatvoreno 16 televizijskih kanala, 3 novinske agencije, 45 novina, 15 časopisa i 29 izdavačkih kuća, a još 47 novinara/ki je poput Doğan – uhićeno.

Sama Zehra Doğan optužena je za suradnju i članstvo u Kurdskoj radničkoj partiji (PKK) koja, kako u Turskoj, tako i u SAD-u te članicama Europske Unije, trenutno uživa status aktivne terorističke organizacije koji je istoj, na inicijativu turske vlade, nadjenut još 2004. godine. Kao dokaz Doğanine navodne aktivnosti u Kurdskoj radničkoj partiji upotrijebljena je jedna od slika koju je naslikala za vrijeme svog petomjesečnog boravka u Nusaybinu.

Sporna slika prikazuje ruševne zgrade navedenog grada s čijih se terasa i krovova prostiru turske zastave, što također u potpunosti odgovara postojećim fotografijama iste četvrti koju prikazuje i ‘kontroverzna’ slika. Iako ovo djelo ne prikazuje ništa drugo do istinite, surove realnosti ratnog razaranja te se ni na koji način ne čini ideološki obojenim, samo postojanje slike bilo je dovoljno da Visoki kazneni sud u Mardinu donese odluku kojom Doğan tereti za širenje propagande u prilog terorističke organizacije te sukladno s tim optuženoj izrekne kaznu zatvora u trajanju od gotovo tri godine. “Sud je kaznio krivog aktera, ne onog koji je uništio grad, ne onog koji je snimio fotografiju, već onu osobu koja ju je naslikala. Oni su stvorili ovu sliku, ne ja.” Za Fairpress je izjavila Doğan.

Ova mlada slikarica samo je još jedna u nizu žrtava opresivnog turskog režima koji, pod izlikom borbe protiv terorizma nastoji izbrisati kurdsko postojanje iz turskog javnog života, a slobodu govora i umjetničkog izražavanja odvodi u sigurnu smrt. Prema podacima, od trenutka neuspjelog pokušaja državnog udara pa do danas, u Turskoj je privedeno 135.000 potencijalno politički nepodobnih građana i građanki.