Prozor u svijet

14.03.2017. 06:29:00 - Libela

Sa sadašnjih 12 na 26 tjedana

Indija povećava porodiljni dopust više nego duplo

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Indija će više nego duplo povećati porodiljni dopust, dopustiti rad od kuće i zahtijevati jaslice na radnom mjestu kako bi poboljšala zdravlje majki i djece te ojačala žensku radnu snagu koja je trenutno u padu.

Prijedlog zakona odobren prošlog četvrtka povećava u potpunosti plaćen porodiljni dopust na 26 tjedana (s dosadašnjih 12), omogućuje dopust posvojiteljicama na 12 tjedana, kao i opciju rada od kuće za dojilje. Također zahtijeva od organizacija koje imaju više od 50 zaposlenih da omoguće jaslice i dopuste majkama minimalno četiri posjeta dnevno kako bi se mogle brinuti i hraniti dijete.

"Porodiljni zakon povijesni je korak koji nas stavlja među zemlje koje brinu o ženama koje su tek postale majke", rekla je ministrica za žene i djecu, Maneka Gandhi. "S 26 tjedana za brigu o novorođenčadi, i majka i dijete će biti zdraviji", dodaje.

Iako Indija ima visoku stopu dječje pothranjenosti, svega 55 posto žena doji svoju djecu prvih šest mjeseci, dok je u susjednom Nepalu taj postotak oko 70, a na Šri Lanki 76 posto.

Ženska radna snaga u Indiji u posljednjih je nekoliko godina u padu, sa svega 22 posto žena koje rade u formalnoj ekonomiji, što je daleko ispod globalnog prosjeka od 47 posto, navode podaci UN Women. Produljenje porodiljnog dopusta potaknut će veći broj žena da se vrate na posao i tako pomognu u smanjivanju rodnog jaza na tržištu rada, budući da velik broj žena prestane raditi jer im je potrebno više vremena za skrb o novorođenoj djeci.

"Žene ne bi trebale birati između postajanja majkom i zadržavanja posla, a ovaj je zakon jedan korak u tom smjeru", rekla je Poonam Muttreja, izvršna direktorica organizacije Population Foundation of India. Dok vlada tvrdi da će od ovog zakona imati koristi čak 1.8 milijuna žena u formalnom sektoru, aktivisti/kinje ističu kako čak 90 posto ženske radne snage u Indiji radi u neorganiziranim sektorima i ostaju potpuno nezaštićene i u riziku od iskorištavanja na radnom mjestu.

Zakon, koji bi trebao stupiti na snagu nakon što predsjednik da odobrenje, odnosit će se na sva radna mjesta s 10 ili više zaposlenika/ica.

Tagovi: indija, majke, porodiljni dopust, radno mjesto, tržište rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM