U fokusu

Dosta im je korupcije političara/ki

Rumunjska: Najveći prosvjedi u posljednjih 25 godina

Rumunjska: Najveći prosvjedi u posljednjih 25 godina

Kai Frithjof Brand-Jacobsen‎ Facebook

Građani i građanke diljem Rumunjske već danima prosvjeduju zbog uredbe o dekriminaliziranju nekih oblika korupcije. Tamošnji mediji naglašavaju da je ovo najveći protest u posljednjih 25 godina u Rumunjskoj, a procjene brojka se kreću od 175 do 250 tisuća ljudi. Prosvjeduje se u oko 50 gradova kao što su Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu, Brasov, Arad, Galati, Craiova, Constanta, Alba-Iulia i Bukurešt. 

“Prosvjedujem zbog moje budućnosti i budućnosti moje djece. Ne želim živjeti u zemlji gdje je državnim službenicima/ama dopušteno da kradu javni novac i prolaze nekažnjeno. Ne želim da ikada više moram nekome davati mito. Želim da moja djeca odrastaju i žive u zemlji u kojoj se vrednuje znanje i vještine. Ne želim napustiti Rumunjsku jer je korumpirana”, za Libelu je svoje razloge prosvjeda iznijela Izabella KisKasza.  

Prosvjednici/ice su okupirali trgove i uzvikivali da su vladini službenici/ice “lopovi” i “crvena kuga”. 

Vladajuća stranka PSD odlučila je dekriminalizirati dijela korupcije ispod 200,000 lea (oko 47,800 eura), što posebno ide na ruku šefu Socijaldemokratske stranke Liviu Dragnea koji bi zbog toga trebao izbjeći suđenje zbog fiktivnih poslova. 

Na takvu odluku burno je reagiralo i civilno društvo i predsjednik Klaus Iohannis koji je uputio i žalbu ustavnom sudu na spornu uredbu. Al Jazeera prenosi i njegov komentar situacije: “Moje, i mišljenje predsjedničke pravne službe jest da se ovdje očito radi o sukobu ustavne prirode koji se vodi između vlade na jednoj, te pravosuđa i parlamenta na drugoj strani. Dokument je izrađen i ide na Ustavni sud”, rekao je Iohannis. Zbog sporne uredbe ostavku je dao i ministar turizma i trgovine Florin Jianu koji je na svom Facebook profilu napisao da je dao ostavku iz moralnih razloga i zbog svoje djece kojoj neće moći pogledati u oči ako će i na koji način sudjelovati u donošenju ove uredbe. Na povlačenje mjere pozvao je i potpredsjednik Socijaldemokrata Mihai Chirica.

Ipak, da svi ministri ne razmišljaju tako, svjedoče i riječi ministar pravosuđa Florina Iordachea koji je na svom Facebook profilu branio mjeru, kazavši da je ta uredba nužna kako bi se razjasnilo što kazneno djelo zlouporabe položaja povlači za sobom jer je Ustavni sud rekao da je postojeća definicija neustavna. Također, rekao je da su mjere “zbog loše komunikacije krivo protumačene”. 

Na spornu uredbu je reagirala i Europska Komisija koja s velikom zabrinutošću prati događaje. “Borba protiv korupcije treba napredovati, a ne biti prekinuta”, rekao je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

Ustavni sud dao je vladi, sucima i parlamentu rok da do 7. veljače dostave argumentaciju te je rekao da će 20 dana od tog roka donijeti konačnu odluku. 

{slika}