U fokusu

KADA INSTITUCIJE PREUZIMAJU ODGOVORNOST

Suci u UK mijenjaju sudsku praksu vezanu uz kontakt nasilnih očeva s djecom

Suci u UK mijenjaju sudsku praksu vezanu uz kontakt nasilnih očeva s djecom

Cilj ovih reformi je ukidanje pretpostavke da otac ima pravo na kontakt s djetetom kada postoje dokazi o obiteljskom nasilju koje može dovesti majku i/ili dijete u opasnost.

Promjene su uvedene za obiteljske sudove nakon kampanje organizacije ‘Women’s Aid’, koja je skupila dokaze kako su u posljednjih 10 godina 19 djece ubili njihovi nasilni očevi nakon što su im sudovi odobrili kontakt.

Reforme je predložio jedan od najviših obiteljskih sudaca Stephen Cobb, a uključuju i zahtjev prema kojem se svi sudski službenici moraju dodatno educirati o obiteljskom nasilju kako bi osigurali zaštitu žena i djece.

Sudac Cobb najavio je promjene nakon razgovora s predstavnicama Women’s Aida i nakon zabrinutosti javnosti koju je potaknulo istraživanje novinarke Guardiana Sandre Laville. Organizacija Women Aid je u ponedjeljak  16. siječnja predala izvještaj premijerki Theresi May

“Doista je krajnje uznemirujuće shvatiti kako su ubojstva najmanje 12 djece [u sedam obitelji] ili 19 djece izravna posljedica dopuštenja/odluka obiteljskih sudova da nasilnik [otac] smije kontaktirati djecu”, izjavio je Cobb.

Cobb je također pozvao na ukidanje unakrsnog ispitivanja žrtava obiteljskog nasilja u prisustvu optuženih nasilnika tijekom saslušanja, a to je praksa koja je već zabranjena u kaznenim porstupcima. “Potrebno je provesti odlučnu akciju kako bismo ispravili i riješili ovu krajnje nezadovoljavajuću situaciju”, kaže Cobb.

Ove je reforme u petak, 21. siječnja, odobrio i potpisao predsjednik obiteljskog odijela Visokog suda Engleske i Wellsa Sir James Munby te se zahvalio Women’s Aidu i istraživačkom timu Guardiana na ukazivanju i rasvjetljavanju ove situacije.

Izmjene su sadržane u amandmanima koji sadrže pravilnik postupanja za sudske službenike/ce (12J), a ključna izmjena je “brisanje presumpcije da obiteljski sud pod svaku cijenu mora omogućiti kontakt djeteta s oba roditelja“, izjavio je Cobb. Dodao je i kako suci/tkinje moraju biti svjesni/e da obiteljski nasilnici koriste sudove kako bi nastavili zlostavljati, te posebno upozorava da veću pozornost obrate na razdoblja prije saslušanja, kao i na ulaske i izlaske iz zgrada sudova.

“Obiteljski suci trebali biti educirani kako bi shvatili novi prekršaj – prisilu [kontrolirajuće ponašanje ili upotreba prisile u intimnom ili obiteljskom odnosu]”, dodao je.

Munby je napomenuo kako su mjere štednje negativno utjecale na sposobnost sudova da zaštite ranjive žrtve i svjedoke. Napomenuo je i kako, primjerice, Kraljevski sud u Londonu na kojemu radi nema sigurne čekaonice niti video-zaštitu.

Polly Neate, direktorica Women’s Aida, pozdravila je ove promjene. “Zahtijevamo od Odbora za postupanje u obiteljskom pravosuđu te od premijerke kao i ministrice pravosuđa Lis Truss, odobravanje ovih smjernica za praksu sa svim izmjenama koje je unio sudac Cobb, bez odgode.”

Ministarstvo pravosuđa je najavilo i kako će poduprijeti i ubrzati zabranu izravnog unakrsnog ispitivanja žrtava obiteljskog nasilja.