U fokusu

na pragu alarmantih promjena

Turska novim zakonom želi dati zeleno svjetlo silovanju maloljetnica

Turska novim zakonom želi dati zeleno svjetlo silovanju maloljetnica

catlakzemin.com

Protekli vikend u Turskoj obilježili su prosvjedi diljem zemlje u kojima je tisuće ljudi izašlo na ulice Istanbula, Ankare, Izmira i ostalih dijelova zemlje, glasno se protiveći novom prijedlogu zakona koji bi oslobodio počinitelje silovanja maloljetnika/ca ukoliko bi stupili u brak sa žrtvom.

Ukratko, novi bi zakon omogućio muškarcima da bez pravnih posljedica imaju seksualne odnose s djevojčicama i djevojkama mlađima od 18 godina, ako pri tom nisu primjenjivali silu te ako bi oženili svoje žrtve. Međutim, u zemlji u kojoj je nasilje prema ženama drastičan problem, a ljudska prava općenito sustavno zanijekana, opasnost posljedica (ne)dokazivanja pristanka je nesaglediva. Osim toga, ova šokantna odredba primjenjivala bi se i retroaktivno, odnosno na sve slučajeve još od 2005. godine, ako bi optuženi, uz pristanak djevojčine obitelji, oženili svoje žrtve. Ministar pravosuđa Bekir Bozdag kaže kako se time ne bi pomilovali zločinci, već bi njime profitirale one djevojke koje su ostale trudne (a čiji je silovatelj završio u zatvoru zbog spolnih odnosa s maloljetnicom), i to na način kako sada ne bi morale same odgajati dijete i snositi sve troškove života.

U Istanbulu se okupilo oko 3000 feministkinja i njihovih saveznika/ca, koje/i su transparentnima poručili kako je silovanje zločin protiv ljudskosti i kako neće dozvoliti da ih se ušutka i pokori novome zakonu, te su poručili/e Erdoganovu AKP-u da drže svoje ruke podalje od njihovih tijela. Prosvjedovale nisu samo žene, nego i djeca i muškarci, jer, kako je na svom Twiteru objavila poznata turska glumica, Nurgül Yeşilçay, “Ne radi se o tome što u ovoj zemlji znači biti ženom ili muškarcem, nego kako ostati ljudskim bićem”. Koristeći oznaku #TecavuzMesrulastirilamaz, odnosno “silovanje ne smije biti legalizirano”, i brojni korisnici društvenih mreža izrazili su svoje nezadovoljstvo i ljutnju, a peticija na change.org broji više od 600.000 potpisa. Protivljenje novim odlukama izrazila je i ženska demokratska udruga Kadem, koja inače podupire aktualnu vladu, a čija je članica i Sümeyye Erdoğan Bayraktar, predsjednikova mlađa kći.

Očekivano, vladajuća suita, sastavljena uglavnom od muškaraca, oštro odbacuje sve upućene kritike, tvrdeći kako je ovaj prijedlog zakona zapravo upućen rješavanju aktualnog i raširenog problema u Turskoj – dječjim brakovima. Turski premijer Binali Yildrim tvrdi kako bi primjena ovakvog zakona koristila mladim ljudima koji često stupe u brak prije punoljetnosti jer jednostavno ne poznaju zakon. Da podsjetimo, stopa dječjih brakova u Turskoj jedna je od najviših u Europi i, prema procjenama UNICEF-a, 15 posto djevojčica stupi u brak prije navršene 18. godine, što je propisani zakonski minimum.

Prijedlozi izmjene zakona članovi parlamenta odobrili su na prvom čitanju, a sutra, 22. studenog, očekuje se drugo čitanje i konačno glasanje koje će pokazati u kojem smjeru po pitanju prava žena Turska želi ići. Činjenica da je ustavni sud Turske još u srpnju poništio dio kaznenog zakona koji je sve spolne odnose s osobama mlađima od 15 godina definira kao zlostavljanje, ne ostavlja puno prostora optimizmu.