U fokusu

Educate girls!

Pridružuju se oružanim skupinama jer nemaju pristup obrazovanju

Pridružuju se oružanim skupinama jer nemaju pristup obrazovanju

Djevojke i djevojčice u konfliktima razorenom Kongu pridružuju se oružanim skupinama budući da si ne mogu priuštiti školovanje, dok nekadašnje djevojčice-vojnikinje nailaze na velike prepreke kada se žele vratiti u školu uz stigmu koju im nameće njihova zajednica, iznosi se u izvještaju britanske humanitarne organizacije Child Soldiers International. Mnoge se djevojke u toj regiji pridružuju oružanim skupinama kako bi došle do novca i hrane, pronašle zaštitu od nasilja ili zato što im obitelj ne može financirati školovanje.

Istočni je Kongo preplavljen desecima oružanih skupina koje napadaju lokalne zajednice i iskorištavaju mineralne rezerve. Milijuni su poginuli između 1996. i 2003. godine kada je regionalni sukob doveo do gladi i bolesti u tom području.

Oko trećine djece u oružanim skupinama su djevojčice, koje se često prisilno udaje za militante i koje su zato u opasnosti od nasilja i silovanja, navode aktivisti/kinje. “Duboko je uznemirujuće da, budući da im obitelj ne može priuštiti školovanje, neke se djevojke pridružuju oružanim skupinama jer im je to jedina preostala opcija”, rekla je Isabelle Guitard, direktorica programa u organizaciji.

Dok je osnovno obrazovanje besplatno i obvezno prema zakonu, većina škola u Kongu naplaćuje knjige i uniforme, što si mnogi roditelji ne mogu priuštiti.

“Unatoč užasnom nasilju koje te djevojke doživljavaju, odbijanje od strane njihovih obitelji i zajednica je ono što ih najviše pogađa”, navodi Guitard.

Dok su udruge civilnog društva donekle uspjele u izvlačenju dječaka iz oružanih skupina i njihovoj ponovnoj reintegraciji, sram i strah od odbacivanja mnoge djevojke i dalje drži među navedenim skupinama. Većina djevojaka s kojima je Child Soldier International razgovarao ističe kako je povratak u školu najbolji način da ponovno pridobiju prihvaćanje od njihovih obitelji, te da im je pomogao da se nose s traumom koju su doživjele.

Child Soldiers International navodi kako radi s roditeljima kako bi pomogli djevojkama da se vrate u školu, nadoknade propušteno gradivo ili nauče čitati za one koje nikada nisu bile obrazovane ili su sada prestare da bi počele s osnovnim obrazovanjem.