U fokusu

interdisciplinarno usvajanje znanja

Novi pristup obrazovanju: Finska ukida školske predmete

Novi pristup obrazovanju: Finska ukida školske predmete

Finnish National Board of Education

Finska vlada radi na prijedlogu reforme školstva kojom bi se do 2020. godine u potpunosti izbacili predmeti kao osnova obrazovnog sustava. Osnovna ideja ove promjene je uskladiti obrazovanje s promjenama koje nam je donijelo 21. stoljeće.

Umjesto da uče pojedinačno jezike, biologiju, matematiku ili povijest, učenici i učenice će usvajati znanja baveći se tzv. fenomenima. Interdisciplinarnim pristupom učenici i učenice će se kroz jednu konkretnu temu upoznaju s osnovama više različitih znanosti. Bez obveznih predmeta, očekuje se da će ovaj sustav omogućiti djeci da se obrazuju i uče vještinama u područjima koje ih posebno zanimaju te da će se zaobići ‘a zašto bih trebala/o ovo da znam’ pitanje koje nije rijetko u dosadašnjem sustavu. Tako će se, recimo, učenici/ce baviti Drugim svjetskim ratom i istovremeno učiti povijest, geografiju i matematiku.

Finska je poznata kao zemlja s izuzetno kvalitetnim obrazovnim sustavom i na svjetskim rang listama, njena sveučilišta su uvijek u prvih 10. Ipak, čelnici/e odjela za obrazovanje smatraju da se to može značajno poboljšati.

Ovakav način rada, zahtijevat će i promjene u radu samih nastavnika/ca i profesora/ica. Od predavača/ica će se očekivati razumijevanje i potpuna implementacija i podrška timskom radu. Prve promjene bi trebale nastupiti za učenike/ce viših razreda, od 16. godina pa nadalje, dok se cijela reforma želi provesti do 2020.godine.

Već smo pisale o finskom obrazovnom sustavu, podsjetite se ovdje: