U fokusu

Želimo stvoriti inkluzivno ozračje

Berkeley je otvorio 40 rodno neutralnih toaleta na kampusu

Berkeley je otvorio 40 rodno neutralnih toaleta na kampusu

Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley otvorilo je 40 rodno neutralnih toaleta na kampusu, što znači da svaka od 40 zgrada posjeduje po jedan rodno neutralan toalet. Također, studenti/ice i svi/e posjetitelji/ice kampusa ih mogu pronaći pomoću karte koja služi kao putokaz do njih. 

“Kampus je posvećen ideji ugodnih i pristupačnih toaleta koje mogu koristiti svi/e”, rekla je Emily Marthinsen, arhitektica kampusa. 

Vijest dolazi neposredno nakon najave da će u petak Vrhovni sud saslušati slučaj 17-godišnjeg Gavina Grimma, trans studenta koji se bori za pravo da u svojoj školi koristi muški toalet. Taj slučaj iznimno je važan za trans* zajednicu koja ustraje na borbi da može slobodno koristiti toalete koji se su u skladu s rodnim identitetom svake osobe. 

Na Berkeleyu, uvođene ove vrste toaleta je tek početak. “UC Berkeley će ustrajati na tome da kampus i sveučilište ponude toalete koji će zadovoljiti potrebe svih studenata/ica koji žive u kampusu. Želimo kreirati generalno inkluzivno ozračje na kampusu za sve članove/ice naše zajednice”, poručuju s Berkeleya.