U fokusu

Odlučile su spriječiti silovanja

Kung fu bake iz Kenije u borbi protiv silovatelja

Kung fu bake iz Kenije u borbi protiv silovatelja

Screenshot AJ+

Seksualno nasilje nad ženama u Keniji u zadnjih je nekoliko godina dosegnulo vrhunac. Stoga su starije žene u Nairobiju odlučile uzeti stvari u svoje ruke i naučiti borilačke vještine kako bi se obranile.

Žene, u dobi od 60 do 85 godina, počele su se sastajati 2007. godine nakon prve epidemije silovanja koja se proširila njihovim naseljem. Naime, silovatelji su se odvažili na silovanja starijih žena vođeni mišlju da one nisu zaražene virusom HIV-a. Ove “bake” vodi 29-godišnja Sheila Kariuki te ih uči kombinaciji kung fua, karatea i taekwondoa, a pritom naglašava kako, s obzirom na njihovu dob, naglasak nije ne snazi, već na preciznosti. Svoje štićenice uči kako brzo i točno udariti u osjetljivija mjesta na muškarčevu tijelu: prepone, nos, ključna kost i čeljust. Budući da policija dosad nije učinila mnogo jer se sa silovateljima obračunava tek nakon što počine zločin, žene su odlučile poraditi na prevenciji.  

Ovaj se trening brzo pokazao efikasnim te se tako 55-godišnja Jane već našla u situaciji u kojoj je mogla primijeniti naučeno: “Dodirnuo mi je vrat pa sam ga udarila. A zatim sam ga ponovno udarila, i ponovno”. 

Za žene u mjestima u kojima je prisutan visok postotak silovanja važno je razviti ne samo fizičku, već i psihičku snagu koja je potrebna za obranu od silovatelja. Upravo se zato dvadesetak žena sastaje jednom tjedno, a promjena je vidljiva i u njihovom stavu. Potreba za ovakvim i sličnim programima u Keniji je zastrašujuća. Naime, brojke govore o 14 posto žena u dobi od 15 do 49 godina koje su doživjele neku vrstu seksualnog nasilja. Ipak, žene iz Nairobija nisu željele mirno čekati da budu dio tih brojki. One čine promjenu i korak po korak mijenjaju svoju okolinu i štite svoju zajednicu.