U fokusu

nakon smrti Keitha Lamonta Scotta

Druga noć antirasističkih demonstracija u SAD-u, jedna osoba ubijena

Druga noć antirasističkih demonstracija u SAD-u, jedna osoba ubijena

EPA

Jedna osoba ubijena je u antirasističkim prosvjedima u gradu Charlotte u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina, koji su započeli nakon što je policajac ubio nenaoružanog muškarca. Policija je u srijedu navečer pucala po prosvjednicima/ama gumenim mecima te ispaljivala suzavac kako bi prekinula demonstracije, objavila je lokalna policija.

Šef policije u Charlotteu Kerr Putney potvrdio je smrt jedne osobe, no nije objavio njezino ime niti kazao je li sudjelovala u demonstracijama.

{slika}

Demonstracije su započele mirno, no zatim su postale nasilne, nakon što je nekoliko stotina prosvjednika/ca marširalo kroz grad. Približivši se središnjem raskršću u donjem dijelu grada, prosvjednici su se sukobili s policijskim službenicima koji su bili u koloni patrolnih vozila parkiranih uz cestu.

U tome trenutku policija je ispalila gumene metke i suzavac kako bi rastjerala prosvjednike, a oni su bacali petarde na policijske dužnosnike. 

U utorak navečer i srijedu ujutro u tome gradu stradalo je 16 policijskih dužnosnika u sukobu s prosvjednicima, koji su bacali kamenje, palili vatru i nakratko blokirali promet na međudržavnoj autocesti.

{slika}

“Umorni smo od ljudi, posebno policije koja ubija nas crnce. Charlotte je oduvijek bio tih, no sada je vrijeme da postane glasan”, kazala je Blanche Penn, dugogodišnja aktivistica.

Prosvjedi u tom gradu na istoku SAD-a započeli su u utorak navečer, nakon smrti Keitha Lamonta Scotta (43), za koju je odgovoran policajac Brentley Vinson, također crnac, u međuvremenu smijenjen s dužnosti.

Scott je bio u parkiranom automobilu i imao je oružje, tvrdi policija. Njegovi bližnji i svjedoci kažu da je bio nenaoružan. Vlasti nisu pustile snimak incidenta, no gradonačelnik je kazao kako to planiraju učiniti.