U fokusu

užasi turske nakon puča

Erdogan ispire mozgove od prvog dana škole

Erdogan ispire mozgove od prvog dana škole

EPA

Oko 28.000 nastavnika/ca otpušteno je u Turskoj nakon što su osumnjičeni za povezanost s kurdskim pobunjenicima ili bratstvom klerika Fethulaha Gulena, optuženog da je potaknuo neuspjeli državni udar 15. srpnja, rekao je zamjenik premijera u ponedjeljak, prvog dana nove školske godine.

Od 850.000 nastavnika/ca u Turskoj “27.715 je otpušteno, 9.465 nastavnika je privremeno udaljeno s dužnosti i 455 je vraćeno na radna mjesta”, rekao je zamjenik premijera Nuertin Canikli na konferenciji za medije u Ankari, koju je prenosila turska televizija.

U ponedjeljak tijekom jutra više od 18 milijuna turskih učenika/ca vratilo se u školske klupe u ozračju obilježenom neuspjelim državnim udarom 15. srpnja kada je poginulo više od 270 osoba i ranjeno 2000. Po ulasku u učionice đaci su dobili knjižicu “Pobjeda demokracije 15. srpnja i sjećanje na mučenike”, dokument koji je pripremilo ministarstvo obrazovanja, prenosi AFP.

Zatim su minutom šutnje odali počast žrtavama i pomolili se za njih, prema uputama ministarstva obrazovanja. Gledali su i dva kratka filma o mučenicima i jedinstvenom narodu koji se suprostavio udaru, uz zvučnu podlogu glasa turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana i državne himne.

Taj početak školske godine je uslijedio nakon vala čistki u državnoj upravi kako bi se isključio svaki utjecaj Fethulaha Gulena, koji je u egzilu u SAD-u od 1999. 

U velikom gradu s kurdskom većinom na jugoistoku zemlje Diyarbakiru, oko 100 učenika/ca je prosvjedovalo i tražilo povratak njihovih profesora/ca, ali policijske snage su ih udaljile.