U fokusu

rođena na današnji dan prije 107 godina

Žena koju moramo znati: Kći neba Jean Batten

Žena koju moramo znati: Kći neba Jean Batten

Na današnji dan prije 107 godina rođena je slavna novozelandska avijatičarka Jean Batten. 1930-ih proslavila se na međunarodnoj razini po svojim pionirskim letovima diljem svijeta.

Kao djevojčica i mlada djevojka, Jane je bila nadarena pijanistica i balerina, no u 18. godini odlučila je postati pilotkinjom. S majkom, koja ju je podupirala, preselila se u Englesku i učlanila u londonski avijatičarski klub.

Godine 1934. bila je prva žena koja je uspjela preletjeti od Engleske do Australije u 14 dana, u avionu nazvanom Gipsy Moth, a 1935. postala je prva žena koja je sama preletjela Južni Atlantik. Tijekom 14-odnevnog leta ljudi su joj poklanjali brojne ‘maskote’, no najpoznatija ‘maskota’ postao je crni mačić Buddy kojeg su joj poklonili piloti u vojnoj bolnici Prince of Wales u Randwicku u Sidneyju. Buddy joj je bio stalna pratnja na jednomjesečnoj turi po Australiji.

1936. oborila je još jedan rekord preletjevši sama od Engleske do Novog Zelanda. Slavljena i obožavana u svom rodnom maorskom mjestu Rotorua, primila je počasni plašt od poglavice i dobila titulu Hine-o-te-RangiKći Neba. Dobitnica je brojnih medalja i priznanja diljem svijeta. 1938. bila je prva žena koja je primila najviše avijatičarsko međunarodno odličje Fédération Aéronautique Internationale.

Njeno ime nose brojne djevojačke, avijatičarske i druge škole, ulice, zgrade i trgovi diljem Novog Zelanda, kao i tipovi sportskih zrakoplova, te zračne luke u Aucklandu i rodnoj Rotorui gdje stoje spomeničke skulpture s Jane i Buddyjem. Njezina pilotska karijera završila je s početkom Drugog svjetskog rata kada nije uspjela dobiti dozvolu za pilotsku vojnu službu, te je tijekom rata zarađivala kao učiteljica letenja u Engleskoj. Već 1938. objavljena je njezina autobiografija My Life (danas javno dostupna u eletroničkom formatu u sklopu knjižnice Sveučilišta Wellington u Victoriji, a 1979. objavljena je i proširena verzija pod naslovom Alone in the Sky (N.Z. Technical Books).

U svijetu pop-kulture, zbog svog glamuroznog stila prozvana je Nebeskom Gretom Garbo (Greta Garbo of the skies).

Umrla je u prilično nerazjašnjenim okolnostima 22. siječnja 1983, sama u hotelu u Majorci.

Danas se uz njezin rođendan podsjećamo stare devize strašnih žena – Nebo je granica!