U fokusu

Proslava katalonskog nacionalnog dana

Katalonija želi na referendum o nezavisnosti!

Katalonija želi na referendum o nezavisnosti!

Hina

U nedjelju je na ulicama Barcelone održana masovna proslava katalonskog nacionalnog dana. Tim je povodom predsjednik pokrajinske vlade Carles Puigdemont rekao da će 28. rujna poslati u Madrid prijedlog za organiziranje referenduma o nezavisnosti.

“Ili će se priznati onoga što se događa u Kataloniji ili će situacija u Španjolskoj ostati blokirana. Toliko puta smo već inzistirali da nam dopuste ono što je učinjeno u Škotskoj, no pokazali su da nisu spremni razgovarati o tome”, istaknuo je Puigdemont. 

Španjolska je vlada već odbila mogućnost referenduma, istaknuvši da je to u suprotnosti sa španjolskim ustavom. Narodna stranka desnog centra (Partido Popular), koja je dobila najviše glasova na zadnjim izborima ne želi ni čuti za referendum u Kataloniji. Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), druga po broju glasova, također odbija glasovanje o nezavisnosti. 

Stranke koje se zalažu za samostalnost Katalonije pobijedile su na regionalnim izborima 27. rujna prošle godine te je regionalna vlada u Barceloni najavila je da je time započeo proces odvajanja od Španjolskoj. Najavljeno je i formiranje vlastitih institucija koje bi trebale zaživjeti tijekom 2017. godine.

Uz to, stanje u cijeloj zemlji je alarmantno. Naime, Španjolska je u političkoj blokadi nakon što na izborima u prosincu i lipnju niti jedna stranka nije dobila dovoljno glasova za samostalno sastavljanje vlade, a s obzirom da dogovor nije postignut očekuje se da bi u prosincu mogli biti novi izbori, treći u godinu dana.  

U nedjelju, za vrijeme proslave katalonskog nacionalnog dana ili Diada, na ulice se izašlo tražeći referendum i nezavisnost. Proslava je ove godine održana pod parolom “a punt”, odnosno ‘trenutak’ čime je sugerirano da je vrijeme za nezavisnost. Okupljeni i okupljene na ulicama Barcelone nosili/e su zastave koje simboliziraju nezavisnost.