U fokusu

Zakonodavne promjene

Kalifornija želi postrožiti kazne za seksualni napad nakon slučaja Turner

Kalifornija želi postrožiti kazne za seksualni napad nakon slučaja Turner

Kalifornijski su zakonodavci, kao odgovor na bijes kojeg je izazvala kazna od šest mjeseci za bivšeg studenta na Stanford Universityju nakon što je osuđen za seksualni napad na onesviještenu ženu, odobrili propis kojim se zatvorila rupa u zakonu koja je dopuštala takvu kaznu.

Prijedlog zakona je sada na putu do demokratskog guvernera Jerryja Browna koji ga mora odobriti kako bi postao zakon. Hoće li to učiniti, još nije poznato.

“Seksualni napad na onesviještenu ili osobu pod utjecajem alkohola je užasan zločin i naši zakoni to moraju prepoznati”, rekao je demokrat Bill Dodd, jedan od autora prijedloga zakona.

Turner je osuđen za napad s namjerom počinjenja silovanja i penetraciju onesviještene osobe koja je pod utjecajem alkohola. Međutim, pod kalifornijskim zakonom, ove optužbe se ne smatraju silovanjem jer nisu uključivale penetraciju spolnim organom.

“Ovaj prijedlog zakona odnosi se na više od same kazne, odnosi se na podršku žrtvama i promjenu kulture na našim kampusima kako bi spriječili buduće zločine”, rekao je Dodd.

Trenutni zakon u Kaliforniji propisuje obveznu zatvorsku kaznu za slučajeve silovanja ili seksualnog napada u kojem je upotrijebljena sila, ali ne i kad je žrtva onesviještena ili pod utjecajem alkohola, zbog čega nije sposobna pružiti otpor.

Prijedlog zakona, koji nije naišao na ozbiljno protivljenje u demokratski kontroliranom okruženju, eliminirao bi mogućnost da sudac/kinja daju optuženiku takvih zločina samo uvjetnu kaznu. Da je takav zakon sada na snazi, Turner bi služio minimalno tri godine u zatvoru.