U fokusu

'borimo se za opstanak'

Ulice Istanbula traže pravdu za brutalno ubijenu trans aktivistkinju Hande Kader

Ulice Istanbula traže pravdu za brutalno ubijenu trans aktivistkinju Hande Kader

EPA/CEM TURKEL

Dvjestotinjak aktivista i aktivistkinja za prava LGBTIQ osoba mirno je prosvjedovalo u nedjelju navečer u Istanbulu tražeći pravdu nakon okrutnog ubojstva transrodne aktivistkinje Hande Kader početkom mjeseca.

Kader je oteta, silovana, ubijena i spaljena, a njezino tijelo pronađeno je unakaženo u elitnoj četvrti Istanbula tjedan dana pošto je zadnji put viđena da ulazi u automobil jednog klijenta. Ona je radila kao seksualna radnica.

Kader, aktivistkinja za prava LGBTIQ zajednice, istaknula se u lipnju 2015. kada je sjedeći na cesti pružila otpor interventnoj policiji koja je htjela zabraniti Povorku ponosa u Istanbulu.

“Tražimo pravdu za Hande Kader” i “Borimo se za opstanak” moglo se pročitati na transparentima sudionika i sudionica skupa koji/e su se okupili/e na glavnoj prometnici Istiklal, uz nadzor policije koja nije intervenirala.

U Turskoj je od 2008. ubijeno četrdesetak trans osoba. Ove godine je Parada ponosa, koja je pala usred ramazana, kao i 2015., otkazana što je potaknulo prosvjede koji su brzo prekinuti. Na povorci u Istanbulu godinama šeću deseci tisuća posjetitelja/ica, a do prošle godine, kada je policija s vodenim topovima i suzavcima nastojala zaustaviti povorku, nije bilo nikakvih incidenata.