Prozor u svijet

12.08.2016. 12:50:40 - Libela

Pod izgovorom sigurnosti

Cannes zabranio nošenje burkinija

(Foto: anastasiamaniglio.wordpress.com)

Gradonačelnik Cannesa, David Lisnard, odlukom gradske uprave zabranio je nošenje "burkinija", kupaćeg kostima koji pokriva čitavo tijelo.

U diskriminatornoj odluci je obrazloženo da je do zabrane došlo jer ta vrsta kupaćeg kostima nametljivo prikazuje vjersku pripadnost u trenucima kad je Francuska na meti terorističkih napada. Također, u odluci je navedeno da je "zabranjen pristup kupanju na plažama svima koji nemaju kupaći kostim u skladu s običajima zemlje i načelom sekularnosti". 

"Odluku sam prihvatio, kao i neke druge odluke, s ciljem da moj grad bude siguran u slučaju izvanrednog stanja", kazao je Lisnard. 

"Nije riječ o zabrani nošenja vjerskih oznaka na plaži, nego o napadnoj odjeći koja upućuje na vjernost terorističkim pokretima koji su nam objavili rat", rekao je Thierry Migoule, glavni direktor gradskih služba u Cannesu.

Ova odluka donesena je samo dan nakon što su lokalne vlasti u Marseilleu otkazale "burkini događaj", nakon što su organizatori/ice dobili/e prijetnje smrću.

Podsjetimo, u Francuskoj je nošenje burke u javnosti zabranjeno 2010. godine. Ujedno, Francuska je bila prva europska zemlja koja je usvojila zakon o zabrani nošenja burki i nikaba u javnosti. Manuel Valls, sadašnji predsjednik francuske vlade, tada je izjavio da "Zakon koji brani nošenje burki je zakon u interesu žena i protiv onih vrijednosti koje nemaju ništa s našom tradicijom i vrijednostima".

Tagovi: burka, burkini, cannes, diskriminacija, francuska, izvanredno stanje, sekularnost, teroristički napad, zabrana burki

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM