U fokusu

Nova kampanja reportera bez granica

‘Neke pobjede ne zaslužuju medalje’

‘Neke pobjede ne zaslužuju medalje’

Reporters sans frontières Facebook

Reporteri bez granica za vrijeme Olimpijskih igara u Rio de Janeiru lansirali su novu kampanju kako bi ukazali na raširenost nasilja nad novinarima/kama u Brazilu. Od prošlih OI 2012., u Brazilu je ubijeno najmanje 22 novinara/ke zbog aktivnosti izravno povezanih s njihovim poslom. To zemlju čini drugom najopasnijom zemljom u Latinskoj Americi za novinare/ke, odmah iza Meksika. 

Internacionalna kampanja naziva “Neke pobjede ne zaslužuju medalje” (Some wins don’t deserve medals -Algumas vitórias não merecem medalhas) za cilj ima osvijestiti društvo u Brazilu i izvan njega o opasnostima kojima su novinari/ke u Brazilu izloženi/e te utjecati na to da vlasti poduzmu veće mjere kako bi ih zaštitili. 

U najviše slučajeva (za koje se zna) novinari/ke koji/e su izgubili/e živote, istraživali/e su priče povezane s korupcijom, javnim politikama i organiziranim kriminalom, posebno u malim i srednjim gradovima. Povećanje broja ubojstava, čiji je porast krenuo 2010., nažalost nije jedina prijetnja fizičkoj sigurnosti novinara/ki. Usred velikih demonstracija 2013. godine, novinari/ke koji/e su pratili/e proteste napadani/e su od strane policije te su neki/e i privedeni/e. Isto se dogodilo i za vrijeme protesta zbog svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine. Prema Brazilian Association of Investigative Journalism (ABRAJI)190 slučajeva napada na novinare/ke tijekom protesta počinjeno je od strane policije.  

U izvještaju o nasilju spram novinara/ki u Brazilu iz ožujka 2014., navedeno je da je najmanje 321 novinar/ka bio/la žrtva nasilja u razdoblju od 2009. do 2014. godine.

Sukladno svim podacima, Reporteri bez granica traže da se uspostavi posebno tijelo u suradnji s UN – om koje bi registriralo slučajeve nasilja, predlagalo mjere za žrtve te pomagalo u istragama s ciljem detektiranja i kažnjavanja krivaca. Također, traže da se poradi na zaštiti novinara/ki koji/e primaju prijetnje smrću te da se slučajevi nasilja nad novinarima/kama stave u nadležnost federalnih vlasti zbog korupcije lokalnih vlasti.