U fokusu

Kulturno bogatstvo

Najstarija knjižnica na svijetu: osnovana i obnovljena od strane žene

Najstarija knjižnica na svijetu: osnovana i obnovljena od strane žene

Osnovan od strane muslimanske žene, University of Al Qarawiyyin u Fezu u Maroku otvorio je svoja vrata još 859. godine. Knjižnica na sveučilištu obnovljena je u posljednje tri godine od strane druge Muslimanke, kanadsko-marokanske arhitektice Azize Chaouni, a bit će otvorena za javnost kasnije ove godine.

Knjižnica sadrži kolekciju od 4 tisuće rijetkih knjiga i antičkih arapskih manuskripata napisanih od strane poznatih znanstvenika/ica regije. Prema AP-u, manuskripti uključuju i verziju Kurana iz 9. stoljeća, kao i manuskript pravne filozofije kojeg je napisao filozof Averroes.

Kompleks sveučilišta osnovan kao džamija od strane Fatime Al-Fihri, koja je naslijedila očevo bogatstvo nakon što joj se obitelj preselila iz Al Qayrawana ili današnjeg Tunisa. U francuskom dokumentarcu “Zlatno doba islama”, Al-Fihri se opisuje kao mlada žena fascinirana znanjem i znatiželjna o svijetu oko sebe. Nadgledala je izgradnju džamije i, sve do svojih kasnih godina, prisustvovala predavanjima poznatnih znanstvenika koji su putovali kako bi podučavali u školi u sklopu džamije.

{slika}

Sveučilište se još uvijek smatra vodećom vjerskom i obrazovnom institucijom u muslimanskom svijetu. Ono je danas preseljeno na drugu lokaciju u Fezu, no džamija i knjižnica su ostale dio antičkog kompleksa.

Chaouni, podrijetlom iz Feza, kaže kako nije čula za knjižnicu sve do 2012. godine kada je odabrana od strane marokanskog Ministarstva kulture da preuzme njenu obnovu jer je knjižnica propadala zbog klime i vlažnosti tijekom godina. “Kroz godine, knjižnica je više puta renovirana, no i dalje je patila od velikih infrastrukturnih problema”, rekla je arhitektica.

Restoracija pod njenim vodstvom opremila je knjižnicu solarnim panelima, novim odvodnim sistemom, digitalnim bravama na sobama s rijetkim knjigama i instalacijama za klimatizaciju koje će pomoći u kontroli vlažnosti i tako zaštititi knjige u knjižnici. Knjižnica je ranije bila otvorena samo za znanstvenike/ice i istraživače/ice, no sada će dobiti i krilo otvoreno za javnost, koje će uključivati izložbenu prostoriju i mali kafić.